Od blizu 19.3.2022 11:00

V Bologni ponovno v živo sejem otroške in mladinske literature

pripravila Tatjana Zemljič

Bologna, 19. marca - Potem ko je dvakrat zapored potekal na spletu, bo v Bologni od 21. do 24. marca ponovno v živo potekal mednarodni knjižni sejem otroške in mladinske literature. Javna agencija za knjigo (Jak) bo na sejmu prisotna z doslej največjo nacionalno stojnico. Zaradi dvakratne odpovedi sejma v živo bo Slovenija na sejmu častna gostja šele leta 2024.

Nemčija. Knjižni sejem. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija.
Knjižni sejem.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Kot piše na spletni strani sejma, je mednarodni knjižni sejem otroške in mladinske literature v Bologni že 58 let osrednji dogodek na področju založništva otroške in mladinske literature. Vsako pomlad pritegne več kot 1400 razstavljavcev in približno 30.000 obiskovalcev iz okoli 80 držav.

Častna gostja letošnjega sejma je Šardža, tretje največje mesto v Združenih arabskih emiratih, ki je bilo leta 2019 svetovna prestolnica knjige. Z razpravami, delavnicami, branji in druženji, na katerih bo sodelovalo več kot 30 pisateljev, ilustratorjev, umetnikov in pripovedovalcev iz regije, bo predstavila raznolikost arabske otroške literature.

Slovenija bo častna gostja bolonjskega knjižnega sejma leta 2024.

Jak na sejmu z največjo stojnico doslej

Jak bo na letošnjem sejmu prisotna z doslej največjo nacionalno stojnico na kar 80 kvadratnih metrih. Ob predstavitvi najnovejše knjižne produkcije bodo na stojnico umeščene štiri delovne postaje slovenskih založnikov - Založbe Malinc, Miš založbe, Založbe Pivec in založbe Sodobnost International. S samostojno stojnico bosta prisotni Založba Mladinska knjiga in Založba MorfemPlus, na ComicCorner pa bo sodeloval tudi Stripburger - Forum Ljubljana.

V ponedeljek bo ob 14.30 novinarska konferenca IBBY, kjer bodo razglašeni tudi prejemniki IBBY nagrad - Andersenove nagrade, nagrade IBBY Asahi in nagrade IBBY iRead.

Za Andersenovo nagrado je Slovenska sekcija IBBY nominirala Damijana Stepančiča in Petra Svetino. Svetina se je uvrstil med šest finalistov med avtorji, Stepančič pa se je s slikanico Svetilnik uvrstil na seznam 20 knjig, ki jih žirija še posebej priporoča v prevajanje, izdajanje in branje. V mednarodni žiriji je sodelovala tudi Tina Bilban, predsednica Slovenske sekcije IBBY.

Za nagrado IBBY Asahi je Slovenska sekcija IBBY nominirala Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS, za nagrado IBBY iRead nagrada pa je nominirala Slavka Pregla in Darjo Lavrenčič Vrabec, piše na spletni strani Jaka.

V torek bo B2B srečanje slovenskih in tujih založnikov, ki ga Jak organizira v sklopu evropskega projekta Vsaka zgodba šteje - ustvarjajmo zgodbe za vse. Projekt je zasnovan z zavedanjem, da imajo knjige veliko družbeno moč: branje širi obzorja in krepi empatijo. Cilj projekta je spodbuditi celotno produkcijsko verigo otroške in mladinske literature, ki temelji na inkluzivnosti, multikulturnosti in raznolikosti: od pisanja in izdajanja do prodaje.

Prav tako v torek bo ob 13. uri v prenosu iz Stockholma razglašen prejemnik nagrade ALMA. Za nagrado so nominirani štirje slovenski ustvarjalci: Anja Štefan, Ana Zavadlav, Polona Lovšin in Boris A. Novak.

Za ilustratorje je na sejmu najpomembnejša vsakoletna kurirana ilustratorska razstava. V letošnjem letu se na razstavo ni uvrstil nihče od slovenskih ilustratorjev, med 318 finalisti pa je bila Ana Zavadlav.

Stojnica Mladinske knjige na sejmu odeta v ilustracije Lile Prap

Stojnica Mladinske knjige na sejmu bo, kot so sporočili iz založbe, odeta v ilustracije Lile Prap iz njene najnovejše avtorske slikanice Zakaj v jubilejni izvedbi. Mladinska knjiga bo namreč na sejmu počastila 20 let njenega ustvarjanja, Lila Prap in Ana Zavadlav bosta na povabilo založbe tudi obiskali sejem.

Kot so spomnili pri Mladinski knjigi, je bila prva slikanica Lile Prap Male živali hitro prodana v tujino, pravi mednarodni prodor pa je sledil s slikanico Zakaj. Njena dela so dosegla že 40 držav. Ustvarila je serijo 17 unikatnih avtorskih slikanic, ki so izšle v več kot 100 tujejezičnih izdajah. Doslej je bilo natisnjenih okoli 80.000 knjig v slovenskem in več kot 600.000 v tujih jezikih.

Ana Zavadlav je prejela posebno priznanje sejma v letu 2019, saj so bila njena dela uvrščena na kurirano ilustratorsko razstavo na sejmu in je bila posebna gostja na odru Illustrators Survival Corner.

Kot so še zapisali pri Mladinski knjigi, se tuji založniki že pred sejmom zelo zanimajo tudi za dela Petra Svetine, Anje Štefan, Andreja Rozmana Roze in Alenke Sottler, Drevo in ptica Andreje Borin in Petra Škerla pa je bilo nominirano tudi za nagrado Bologna Ragazzi Award 2022.