Slovenija 18.3.2022 15:00

Izbrani nominiranci za nagrado skupine OHO 2022

Ljubljana, 18. marca - Letošnji nominiranci za nagrado skupine OHO, osrednjo nacionalno nagrado za mlade vizualne umetnike, so Sara Bezovšek, Đejmi Hadrović, Danilo Milovanović in Špela Škulj, so sporočili iz Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E., ki je ustanovil nagrado. Dobitnik bo znan 5. maja.

Leta 1993 rojena Sara Bezovšek je vizualna umetnica, ki deluje na področjih novih medijev, eksperimentalnega filma in grafičnega oblikovanja. V svoji umetniški praksi raziskuje, shranjuje in kolažira vizualne reference, na katere naleti med brskanjem po spletu ter gledanjem filmov in televizijskih serij. Skozi apropriacijo ustvarja nove pripovedi. Leta 2018 je prejela Prešernovo nagrado za študente Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za mobilno aplikacijo ZNAM in imela samostojno razstavo v projektnem prostoru Aksioma v Ljubljani.

Đejmi Hadrović, rojena leta 1988, je študirala na Univerzi na Primorskem, Univerzi za umetnost in industrijski dizajn v Linzu in je doktorska kandidatka na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Je prejemnica več mednarodnih nagrad. Sodelovala je na samostojnih razstavah doma in tujini.

Leta 1992 rojeni vizualni umetnik Danilo Milovanović se v svoji ustvarjalni praksi posveča razmisleku o javnem prostoru in odnosom med njegovimi uporabniki. V konceptualnih in uličnih projektih uporablja različnejše ustvarjalne principe in medije, od javnih akcij in intervencij do fotografije, videa, grafike in kolaža. Sodeloval je na več samostojnih in skupinskih razstavah v doma in v tujini.

Vizualna umetnica Špela Škulj, rojena leta 1982, deluje v polju sodobne fotografije in videa. Njeni kompleksni umetniški projekti so najbližje osebnemu dokumentarizmu. V njih se večkrat ukvarja s temo ekologije in nepovratnega vpliva človeka na naravo. Sodelovala je na več skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini.

Nominirance je izbrala strokovna žirija, v kateri so kustosinja in kritičarka Lilijana Stepančič ter umetnika Tomaž Furlan in Jaka Železnikar. Na javni razpis je prispelo 21 prijav. Zmagovalca bo žirija razglasila 5. maja v Ljubljani, po ogledu razstave nominirancev.

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada za mlade vizualne umetnike. Nagrada je članica mednarodne mreže Young Visual Artist Award, ki združuje nevladne organizacije centralne in vzhodne Evrope. Vključuje rezidenco v New Yorku, ki jo pripravljajo v sodelovanju z ameriškimi partnerji Trust for Mutual Understanding New York in Residency Unlimited, New York. Po dvomesečni umetniški rezidenci v New Yorku sledi samostojna predstavitev dobitnika nagrade v Galeriji P74 v Ljubljani.