Slovenija 21.3.2022 5:00

Lutkarji verjamejo v povezovalno moč svoje umetnosti

Ljubljana, 21. marca - Lutkarji po vsem svetu danes praznujejo svetovni dan lutk. Letos je mednarodno poslanico pod naslovom Morje spisala indijska lutkovna ustvarjalka Randžana Pandej, avtorica slovenske pa je študentka dramaturgije Tajda Lipicer. V njej zapiše, da lutkovna umetnost ne postavlja meja na podlagi razlik, temveč te zaobjame v svojo umetniško govorico.

Maribor. Lutke, gledališče, predstava. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Lutke, gledališče, predstava.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Randžana Pandej je v mednarodni poslanici poudarila pomen zgodb, ki jih je povezala s simboliko morja. "Morje pripovedovalce in njihove zgodbe že od nekdaj nosi z ene obale na drugo, z enega otoka na drugega, z ene celine na mnoge. Zgodbe so se tako med seboj prepletle, se prepojile s številnimi zmesmi kultur ter postale čarobne in nesmrtne," je zapisala.

Opozorila je, da je dandanes morje onesnaženo, "z zadnjimi močmi se oklepa življenja, davijo ga mreže pohlepa in malomarno odvrženi odpadki. Postalo je le še mlaka, polna smeti, v kateri umirajo korale in morska bitja. Vsak od nas je na del te žalostne resničnosti," je zapisala. Kot meni, je izziv za vse današnje pripovedovalce zgodb, da obudijo spoštovanje do morij na planetu. "Združimo naše talente in se posvetimo tej posebni nalogi. Zdaj!," je pozvala.

Tajda Lipicer je v slovenski poslanici spomnila, da sta minili skoraj dve desetletji, odkar se je leta 2003 na pobudo svetovnega združenja lutkarjev Unima 21. marec v koledar zapisal kot svetovni dan lutk. V tem času se je na področju slovenskega lutkarstva zgodilo veliko - odprtje Lutkovnega muzeja na ljubljanskem gradu, znova je začela izhajati revija Lutka, zaživela je tudi Kritiška platforma sodobnega lutkarstva ECPCP.

Lutkarstvo je po njenih besedah "umetnost, za katero ni zgolj naključje ali trivialno dejstvo, da je navdihnila imena, ki jih danes pojmujemo kot pionirje sodobnega gledališča" ter ker gre za "umetnost, ki ne postavlja meja na podlagi razlik, temveč te zaobjema v svojo umetniško govorico in komunicira večjezično".

Svetovni dan lutk, 21. marec, je Mednarodno združenje lutkarjev Unima odobrilo leta 2002 v Atlanti. Prvo sporočilo je bilo poslano v svet leta 2003, od tedaj dan praznujejo po vsem svetu.