Slovenija 21.3.2022 10:41

S prikazom vzporedne resničnosti začetek Festivala frankofonskega filma

Ljubljana, 21. marca - S filmom France režiserja Bruna Dumonta se bo v Ljubljani danes začel 10. festival frankofonskega filma. Festival so pripravili ob mednarodnem dnevu frankofonije, 20. marcu. Za odprtje so izbrali zgodbo o zvezdniški novinarki 24-urnega informativnega kanala ter o svetu, ki ga je vrgla s tečajev "vzporedna resničnost" medijev in družabnih omrežij.

Festival frankofonskega filma letos beleži 10. obletnico. Do 26. marca bo potekal v živo v Kinodvoru in v Slovenski kinoteki, kjer bodo na sporedu projekcije sedmih filmov, ki vsak po svoje obravnavajo velike družbene izzive našega časa, so zapisali na Francoskem inštitutu v Sloveniji, kjer so pripravili festival v sodelovanju z omenjenima filmskima ustanovama.

V celovečercu France, ki ga je posnel Dumont, znan po filmih, kot so Jezusovo življenje, Flandrija in Mali Quinquin, je naslovno vlogo odigrala Lea Seydoux. Upodobila je na videz neuničljivo televizijsko novinarko, katere kariera, zasebno življenje in psihološka stabilnost se zamajejo, potem ko na prometni pariški ulici neprevidno zapelje v mladega dostavljavca na mopedu.

"France ni toliko satirična kritika sodobnih medijev kot raziskovanje današnjega stanja, ki ga krojijo manipulativne digitalne tehnologije; mehanizmi spektakla, ne tako zelo drugačni od filma samega," je o otvoritvenem filmu zapisala kritičarka Beatrice Loayza.

V nadaljevanju festivala bodo na sporedu filmi Hijene senegalskega režiserja Djibrila Diopa Mambetyja o pričakovanjih vrnitve najbogatejše ženske na svetu v obubožano mestece, Nemirni Joachima Lafosseja o romantičnih in družinskih vezeh ter animirana serija kratkih portretov o težavah, predsodkih in izzivih žensk z naslovom Neustrašne v režiji Mai Nguyen in Charlotte Cambon.

Ogledati pa si bo mogoče še 13 kratkih filmov, ki jih je posnela prva režiserka igranih filmov v filmski zgodovini Alice Guy, celovečerec Jezik je torej ljubezenska zgodba Andrasa Livova o učiteljici, ki v Montrealu poučuje učence s šibkim znanjem francoščine, ter slovensko-italijansko koprodukcijo Sanremo, v kateri se režiser Miroslav Mandić sprašuje, ali čustva lahko premagajo bolezen.

Ob mednarodnem dnevu frankofonije, 20. marcu, države, ki jim je skupen francoski jezik, izpostavijo prizadevanje za mir, sodelovanje, solidarnost, trajnostni razvoj in medkulturni dialog. Te vrednote zagovarja 88 držav oz. vlad članic Mednarodne organizacije za frankofonijo, piše na spletni strani inštituta.

Slovenija ima v organizaciji od leta 1999 status opazovalke. Dnevu frankofonije se pridruži s Festivalom frankofonskega filma, pri katerem letos sodelujejo še Belgija, Francija, Kanada, Luksemburg in Švica.