Svet 25.3.2022 5:00

Praško Narodno gledališče brez opere Čajkovskega Čeveljčki

Praga, 25. marca - Češko Narodno gledališče v Pragi se je odločilo, da bo zaradi ruskega napada na Ukrajino iz svojega programa umaknilo opero ruskega skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega Čeveljčki. Kot so pojasnili v gledališču, ne gre za bojkot ruske kulture, a zaradi zgodovinskega konteksta ne želijo "podpreti zgodbe o velikem ruskem imperiju".

V razmerah, ko Rusija vodi agresivno vojno proti Ukrajini in postavlja imperialne zahteve, "na žalost pride v ospredje zgodovinski kontekst, v katerem se dogaja opera Čajkovskega in postane občutljiva tema, pri kateri si ni mogoče zatiskati oči, da gre zgolj za pravljico", je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA, ki se sklicuje na češke medije, dejal umetniški vodja Opere v Narodnem gledališču Per Boye Hansen.

Dodal je, da je popolnoma neprimerno, da bi propagandi v korist ruskega predsednika Vladimirja Putina dali najmanjšo priložnost za zlorabo umetnosti v luči opravičevanja zločinskih namenov in dejanj ruskega političnega vodstva.

Tiskovni predstavnik Narodnega gledališča Tomaš Stanek je ob tem sporočil, da podpirajo Ukrajino in spoštujejo odločitev ustvarjalcev, da ne podprejo zgodbe o velikem ruskem imperiju. Na programu praškega Narodnega gledališča in njegove Opere ostajajo druga dela ruskih avtorjev, kot so Idiot Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, Labodje jezero Čajkovskega in Pepelka Sergeja Prokofjeva.