Svet 23.3.2022 10:09

V Beogradu poslej spomenik jezikoslovcu Kopitarju

Beograd, 23. marca - V srbski prestolnici Beograd bo poslej spomenik slovenskemu jezikoslovcu Jerneju Kopitarju. Spomenik je delo akademskega kiparja Matjaža Počivavška. Ima obliko ozke, trikotne votle prizme, ki spominja na stoječo knjigo. V svojo notranjost spusti svetlobo, kar naj bi bila prispodoba poti iz fizičnega, čutnega v miselni svet.

Na Mestni občini Ljubljana so za STA potrdili, da bodo spomenik Kopitarju v Beogradu odkrili danes popoldne. Spomenik stoji med Palmotičevo ulico in Bulvarjem Georga Washingtona v bližini Kopitarejve gradine na trgu, ki je urejen po načrtih biroja Medprostor.

V Ljubljani od leta 2016 že stoji spomenik srbskemu jezikoslovcu Vuku Stefanoviču Karadžiću. Oba spomenika sta postavljena v spomin na prijateljstvo in sodelovanje obeh jezikoslovcev, ki sta v začetku 19. stoletja prispevala k razvoju slovenskega in srbskega jezika.

Spominsko obeležje Kopitarju od lani stoji tudi v avstrijskem glavnem mestu Dunaj. Kopitar je bil vse življenje povezan z avstrijsko prestolnico. Odkritje spominskega obeležja na Dunaju je bilo v okviru sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija za poglabljanje razumevanja in dialoga med državama.