Slovenija 25.3.2022 13:08

Festival Bobri letos v znamenju pripovedovanja in ilustracije

Ljubljana, 25. marca - Pestra izbira razstav, filmov, gledaliških in plesnih predstav, pripovedovanj ter delavnic in vodenih dejavnosti bodo na voljo v okviru 14. ljubljanskega festivala Bobri, ki bo med 26. marcem in 9. aprilom. Že sedmo leto so Bobri na potepu v Domžalah in Sežani, kjer bodo na voljo predstave, filmi, delavnice in vodstva po razstavah.

Ljubljana, Mestna hiša. Plakat ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Mestna hiša.
Plakat ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vodja koordinacije festivalskega programa za gledališče, glasbo in ples Tadeja Pungerčar je za STA dejala, da sta v ospredju letošnjih Bobrov pripovedovanje in ilustracija, kar sovpada tudi s Pripovedovalskim festivalom in bienalom ilustracij, ki se zaključujeta v teh dneh.

Vsi Bobrovi festivalski dogodki so tako povezani z omenjenima temama. Poleg tega bo na razstavah, ki jih ponujajo Bobri, mogoče spoznati same ustvarjalce.

Festival se bo začel v soboto ob 17. uri v Slovenskem mladinskem gledališču s premierno izvedbo gledališko-pripovedovalske predstave Razcufane zgodbe po besedilu Petra Svetine v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Zavoda Divja misel - Vodnikove domačije Šiška. Predstavi bodo sledile ustvarjalne delavnice.

Razcufane zgodbe so po besedah Tadeje Pungerčar odlična uvertura v festival, ker združujejo tako samo pripovedovanje kot glasbeno-vizualno pripovedovanje. V njej igrajo in pripovedujejo Daša Doberšek, Blaž Šef, Stane Tomazin ter gostje Lina Akif in Pantaloons, režiserka je bila Maruša Kink.

"V velikem mestu smo. No, če se vam ne zdi, da smo v velikem mestu, si predstavljajte, da smo v velikem mestu. Sredi mesta je trg, na trgu pa trgovinice, fontana, kavarnice, gostilnice, drevesa in zrak, gost kot zoc od kave. Na ta trg bo prispela karavana - štirje pripovedovalci in ulični bend, ki se igrajo zgodbe s tistim, kar jim veter in sanje pač prinesejo mimo: z veslom in jezikom od čevlja brez čevlja, brki za vse mrke, s stopinjami v gosti mlečni megli ali pa klobaso za rojstni dan. Zgodbe se ne morejo zgoditi, če jih nihče ne posluša. A prideš?" so v programu festivala opisali Razcufane zgodbe.

Letošnji Bobri se bodo o sklenili z novo koprodukcijo Mišja glasbena hiša, kjer bosta prikazana dva animirana filma animatorja Timona Ledra iz zavoda Dagiba, ki je skupaj s Slovenskim mladinskim gledališčem, Invido in Zavodom Godibodi koproducent predstave. Otrokom in staršem bodo na tem dogodku prikazali, kako nastane animiran film in glasba za animiran film in kako pomembno je pripovedovanje s pomočjo glasbe v animiranem filmu, je povedala Tadeja Pungerčar.

Bobri letos gostijo tudi tri mednarodne produkcije. Iz Avstrije prihaja interaktivna plesno-gledališka predstava Ocean. Hrvaška je gibalna predstava Ninabu, družinska cirkuško-plesna predstava Ramazuri pa prihaja z Madžarske.

V sklopu 14. Bobrov bo med drugim tudi projekt Bobrove mlade oči, s katerim se mladim prek prakse odpirajo vrata v svet umetnosti in dobijo možnosti za srečanje z umetniki, urijo v novih veščinah in pridobivajo nove izkušnje.

V času festivala Bobri bo na vrtu Društva slovenskih pisateljev tudi Čudežna klop, kjer bo mogoče prisluhniti izbranim zvočnim vsebinam.

Brezplačne vstopnice za nekatere Bobrove dogodke so še na voljo v prodajni galeriji Slovenskega mladinskega gledališča. Za delavnice, razstave in druge vodene dejavnosti vstopnic ni, so pa nanje obvezne prijave.

Tadeja Pungerčar je ob tem izpostavila, da Bobrov zagotovo ne bi bilo brez podpore ljubljanske občine, ki že 14 let tako finančno kot idejno podpira festival in dogodke, ki potekajo v Ljubljani.