Svet 24.3.2022 5:00

Uspeh Klimtove razstave v Rimu presegel vsa pričakovanja

Rim, 24. marca - Uspeh razstave Klimt, secesija in Italija v rimski palači Braschi je presegel vsa pričakovanja organizatorjev. Od odprtja 27. oktobra lani si jo je ogledalo 230.000 obiskovalcev. Prav zaradi velikega zanimanja so v zadnjih dneh razstave, od danes do nedelje, podaljšali njen odpiralni čas do polnoči.

Italija, Rim. Razstava avstrijskega slikarja in ilustratorja Gustava Klimta z naslovom Klimt, secesija in Italija v rimski palači Braschi. Portret umetnika Gustava Klimta. Foto: ANSA/STA

Italija, Rim.
Razstava avstrijskega slikarja in ilustratorja Gustava Klimta z naslovom Klimt, secesija in Italija v rimski palači Braschi.
Portret umetnika Gustava Klimta.
Foto: ANSA/STA

111 let po sodelovanju na beneškem bienalu so vrhunska Klimtova dela prikazana na razstavi, ki si jo je zamislil kustos dunajskega muzeja Belvedere Franz Smola. Belvedere je za rimsko razstavo posodil 11 del, vključno z njegovima slikama Judita in Portret Amalie Zuckerkandl, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Eden od vrhuncev razstave je Klimtova slika Portret dekleta iz galerije Ricci Oddi v italijanski Piacenzi. Sliko so ukradli leta 1997 in ponovno našli leta 2019. Slika je tokrat prvič na ogled javnosti, posvečena pa ji je ločena soba v palači Braschi. V Piacenza bo slika na ogled od 12. aprila do 24. julija.

Gustav Klimt (1862-1918) se je rodil na Dunaju, kjer je obiskoval šolo za umetno obrt. Od leta 1879 je delal pri slikarju Hansu Makartu, leta 1883 pa je odprl lasten studio, specializiran za stensko slikarstvo. Leta 1897 je na Dunaju ustanovil umetniško skupino Dunajska secesija.

Med letoma 1900 in 1903 je Klimt ustvarjal stropne alegorične poslikave za Univerzo na Dunaju, ki pa so povzročile škandal. Začetek nove ustvarjalne faze v njegovem delu je pomenil Beethovnov friz, nastal za XIV. secesijsko razstavo leta 1902. V njej sta bili v ospredju ornamentika ter zlata barva, svoj vrhunec pa je doživela leta 1907/08 s sliko Poljub.