Svet 26.3.2022 5:00

Na filmskem festivalu v Bergamu italijanska premiera filma Inventura

Ljubljana, 26. marca - Film Inventura, filmski prvenec scenarista in režiserja Darka Sinka, bo v tekmovalnem programu na mednarodnem filmskem festivalu v Bergamu 31. marca doživel svojo italijansko premiero. Festival v hibridni obliki poteka od danes do 3. aprila.

Skupno se je v tekmovalni program mednarodnega filmskega festivala v italijanskem Bergamu poleg Inventure uvrstilo še šest filmov. Vsi so italijanske premiere in se potegujejo za nagrado občinstva in za najboljšega režiserja. Italijanske premiere in pogovora o filmu se bo udeležil tudi Sinko.

Film Inventura pripoveduje o običajnemu človeku, Borisu Robiču. Nanj nekega dne po večerji, ko bere v svoji sobi, nekdo strelja skozi okno. Sledi policijska preiskava. Pri iskanju potencialnih storilcev se pred očmi gledalca odvije tragikomedija človeka, ki odkrije, da ga sovraži več ljudi, kot si je lahko predstavljal, in da so njegove predstave o lastnem življenju le iluzija, so ob tem sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

V glavni vlogah nastopajo Radoš Bolčina, Mirel Knez in Dejan Spasić. V filmu nastopajo še Renato Jenček, Mojca Partljič, Žan Koprivnik, Janez Škof, Davor Janjić, Saša Tabaković, Barbara Vidovič, Veronika Drolc in Mojca Ribič. Direktorica filma je Sandra Ržen, direktor fotografije Marko Brdar, scenografinja Adriana Furlan, kostumografinja Katja Hrobat, oblikovalka maske Lija Ivančič in montažer Matic Drakulič.

Svetovna premiera Inventure je bila na lanskem filmskem festivalu v San Sebastianu v Španiji, kjer je film doživel izredno lep odziv. Na 24. festivalu slovenskega filma je Inventura lani prejela štiri vesne, tudi za režijo.

Na redne kinematografske sporede film prihaja 4. maja, ko ga bodo v sklopu premier slovenskega filma prikazali v ljubljanskem Kinodvoru.