Svet 24.3.2022 6:00

Ai Weiwei z opernim debijem Puccinijeve Turandot

Rim, 24. marca - Kitajski disidentski umetnik Ai Weiwei je ta teden v Rimu debutiral z režijo opere italijanskega skladatelja Giacoma Puccinija Turandot. Dirigirala je Ukrajinka Oksana Liniv. Prvotno bi morala biti premiera leta 2020, a so jo morali preložiti zaradi pandemije covida-19.

Nemčija, Berlin. Kitajski umetnik in aktivist Ai Weiwei. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Berlin.
Kitajski umetnik in aktivist Ai Weiwei.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Zgodba opere Turandot je prežeta s prelivanjem krvi in despotizmom in je v luči ukrajinske krize po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še kako aktualna. Od zloveščih uvodnih petih not režiser občinstvo potopi v negotov, nasilen svet, pri čemer 64-letni Ai nikoli ne spusti napetosti. Da okrepi občutek grožnje pred državnim nasiljem, režiser uporablja tudi video posnetke. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je Aijeva Turandot mešanica tradicije in inovacije.

S posnetki, ki spominjajo na ruševine futurističnega mesta, Ai prikaže neprijetne podobe iz nedavnih novic, bodisi so to zdravstveni delavci v zaščitni opremi, begunci, ki prečkajo reke, policija, ki se spopada s protestniki v Hongkongu, ali migranti, obdani z ograjami, še poroča AFP.

Ai je umetnik, znan po svojih instalacijah, skulpturah in fotografijah, ki obsojajo avtoritarne režime ter zagovarjajo človekove pravice in svobodo izražanja.

Prisotnost vzhajajoče dirigentske zvezde Oksane Liniv, ki je lani postala prva ženska, ki je kdaj dirigirala na prestižnem nemškem festivalu Bayreuth, zaradi aktualnih bojazni pred nevarnostjo nove vojne v Evropi daje dodatno težo predstavi. V zgodovino se je Oksana Liniv vpisala tudi januarja letos, ko je bila imenovana za glavno dirigentko bolonjske opere.

Puccinijeva temačna opera se osredotoča maščevalno princeso Turandot, ki ubije svoje snubce, če pravilno ne odgovorijo na tri uganke.

"Izgubljeni smo!" v tretjem dejanju poje zbor, ko se na zaslonu pojavijo podobe gumijevk, policijskih prijemov in uporabe solzivca. 44-letna Liniv je ob tem dejala, da Aijeva močna vizualna simbolika popolnoma ustreza Puccinijevim namenom.

"Že od prvih taktov začutiš ta apokaliptični značaj v zraku, kaj se bo zgodilo," je opero, ki jo je Puccini zaradi smrti leta 1924 pustil nedokončano, po njegovih skicah pa so jo dokončali kasneje, komentirala dirigentka.

Ta si je prislužila dolg aplavz rimskega občinstva, ko se je na odru priklonila s trakom v barvah svoje domovine.
Iz Ukrajine prihaja tudi sopranistka Oksana Dika v vlogi Turandot in baritonist Andrij Gančuk v vlogi Mandarina. Opero bodo v Rimu uprizarjali do 31. marca. Danes bo na sporedu na italijanskem televizijskem programu RAI 5.