Slovenija 24.3.2022 9:06

Založba Beletrina z evropsko podporo za tri projekte

Ljubljana, 24. marca - Založba Beletrina je za projekte ArtACT, LITMAG in Versopolis pridobila podporo na treh evropskih razpisih. Prva dva projekta je Beletrina kot vodilni partner prijavila prvič, tretjega vodi že osem let.

Ljubljana, Cankarjev dom. Slovenski knjižni sejem. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Slovenski knjižni sejem.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Izvršna direktorica Beletrine Alma Čaušević Klemenčič je ob uspehih založbe na področju vodenja projektov EU povedala, da Beletrina že od leta 2014, ko je pridobila status samostojnega zavoda, aktivno snuje mednarodna partnerstva, zlasti s kulturnimi in umetniškimi akterji iz vse Evrope, so sporočili iz založbe.

Programski direktor Beletrine Aleš Šteger je dodal, da pri snovanju evropskih projektov vedno izhajajo iz potreb kulturnega področja.

Barbara Rovere, strokovnjakinja na področju zbiranja sredstev, ki je sodelovala pri pripravi vseh treh projektov, je poudarila, da ima Beletrina v vseh treh projektih vodilno vlogo, kar po njenih besedah dokazuje, da je s svojimi razvojnimi projekti sposobna vedno znova suvereno konkurirati v evropskem merilu.

Projekt LITMAG (East European Literary Magazines 1945-2004: Testing the Boundaries and paving the way to democratization), bo financiran iz evropskega programa Državljani, enakost, pravice in vrednote. Njegov cilj je odpraviti pomanjkljivost dokumentacije na področju evropskih literarnih revij, njihova analiza in osveščanje javnosti o vlogi, ki so jo nosile.

Projekt se bo osredotočal zlasti na vzhodnoevropske literarne revije, ki so v obdobju po drugi svetovni vojni izražale nasprotovanje avtoritarnim in totalitarnim režimom in vplivale na demokratizacijo in pristop k Evropski uniji. Združuje osem partnerjev iz šestih držav članic EU, in sicer iz Slovenije, Poljske, Avstrije, Madžarske, Litve in Italije.

Projekt ArtACT (Art Activism in post-COVID Europe: A new agenda on methodology, artistic practices and stakeholder relations) bo dobil podporo mehanizma Ustvarjalne Evrope za projekte sodelovanja. Realiziral ga bo konzorcij petih kulturnih in umetniških organizacij iz Slovenije, Nemčije, Švedske, Belgije in Španije. Te bodo izvedle pilotne multidisciplinarne vseevropske umetniško-aktivistične projekte.

Za projekt Versopolis je Beletrina uspešno pridobila financiranje do leta 2025. Sredstva za projekt so pridobili na enem od razpisov programa Ustvarjalna Evropa, namenjenega evropskim platformam za kulturne operaterje, ki promovirajo uveljavljajoče se umetnike in umetnice. V projektu se bo ponovno združilo 30 kulturnih izvajalcev iz 21 držav EU in sedmih držav zunaj EU, z namenom negovanja evropske poezije in nadaljevanja umeščanja poezije v kulturno in družbeno okolje.

Projekt je od leta 2014 podprl že 321 pesnikov iz 39 držav, ki pišejo v 32 jezikih. Med drugim so tudi izdali zbirko evropske poezije Europe in Poems: Versopolis Anthology (Arc Publications, 2020), v kateri so zbrane pesmi 60 avtorjev, ki pišejo v 25 jezikih.