Slovenija 25.3.2022 8:00

V Mali drami premiera projekta Težko je biti bog

Ljubljana, 25. marca - V ljubljanski Mali Drami bo nocoj premiera avtorskega projekta Aljoše Živadinova Zupančiča Težko je biti bog po romanu Arkadija in Borisa Strugacki. Uprizoritev je nastala v okviru Dramine platforme Čakajoč Supermana. Avtorja priredbe in prevajalca sta režiser uprizoritve Aljoša Živadinov Zupančič in dramaturginja Nika Korenjak.

Avtorsko ekipo sestavljajo še scenografa Maruša Mali in Aljoša Živadinov Zupančič, kostumograf Claudi Sovre, lektorica Tatjana Stanič, avtorja glasbe Renato Kalem in Simeon Perich, avtorica videa Neža Knez in oblikovalec luči Vlado Glavan.

V uprizoritvi Težko je biti bog igrajo članice Draminega igralskega ansambla Veronika Drolc, Petra Govc in Maja Sever ter gostje Peter Frankl, Nika Korenjak in Jure Žavbi. Prva ponovitev bo v soboto, 26. marca, nato bo predstava na sporedu še 20. in 21. aprila.

Brata Strugacki v romanu Težko je biti bog prepletata različne tradicije, družbene organizacije in naključnost človeških odločitev, ki krojijo življenjsko pot posameznika in družbe. Zgodba romana nas sooči z družbeno krizo v provinci Arkanar na distopičnem planetu. Gre za svet, v katerem sta bila razvoj renesanse in humanizma zatrta, kar je vzpostavilo družbeni red s srednjeveškimi prvinami. Arkanarska družba, ki je ostala estetsko in dogmatično ujeta na točki zgodovine temnih časov, tako preganja intelektualce, znanstvenike, pesnike in zdravilce.

Roman in uprizoritev preizprašujeta, kakšen bi bil naš svet, če bi mu umorili renesanso, kakšni bi bili ljudje in kako bi osmišljali svoje bivanje in vzpostavili družbeni red, če ne bi doživeli humanizma in razvili zavedanja o skupnosti in družbenih vlogah, ki jo gradijo.

"Človeška beda, nevednost in brutalnost se na oddaljenem planetu, povsem sličnem srednjeveški Zemlji, stopnjujejo v neslutene razsežnosti. Vznikajo ekstremne ideologije, ki jih napaja aktivna ignoranca vseh posameznikov. Zažiga se knjige, podira akademije, zapira inteligenco - inteligenco, ki v svoji bazični primarnosti predstavlja vsakogar, ki bere, piše in razmišlja. Umetniki so preganjani, poezija in glasba postajata tujki. Na ta distopični planet na skrivaj prileti skupina zemeljskih znanstvenikov, da bi raziskala učinke manjka razsvetljenske misli na razvoj civilizacije. A v svetu, kjer se zna slaviti zgolj uničenje, nasilje in enoumje, lahko tudi razsvetljeni Zemljani zlahka zapadejo v svoje starodavne vprogramirane animalične vzorce. Opazovalci prekletega planeta vedno težje ostajajo ravnodušni, vedno težje ostajajo zgolj opazovalci," je v repertoarni knjižici sezone 2021/22 zapisal Živadinov Zupančič.

"Uprizoritev je eksperiment, ki nas želi opozoriti, kako odprti in čuječi moramo biti glede današnjega družbenega dogajanja, ki bo v naši prihodnosti ali v prihodnosti naših potomcev vplivalo na organizacijo družbenih struktur in na razpoložljivost naravnih danosti našega planeta," pa je v gledališkem listu med drugim zapisala Nika Korenjak.

Brata Strugacki sta bila klasika sodobne znanstvenofantastične in socialne književnosti v nekdanji Sovjetski zvezi. Njun najbolj znani roman Piknik na robu ceste je leta 1978 režiser Andrej Tarkovski uporabil kot predlogo za znameniti film Stalker.