Svet 26.3.2022 6:00

V Londonu velika baletna imena pripravila dobrodelno predstavo za Ukrajino

London, 26. marca - Svetovno znani baletniki iz Rusije, Ukrajine, Argentine, Kube, Francije in Japonske so v Londonu pripravili dobrodelno predstavo, s katero so zbirali sredstva za Ukrajino in svetu poslali sporočilo miru. Njihov cilj je bil zbrati več kot 100.000 funtov (120.000 evrov), a so že pred predstavo sporočili, da so zbrali 140.00 funtov.

Nemčija, Bremen. Ukrajinska zastava. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Bremen.
Ukrajinska zastava.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Eden od organizatorjev prireditve, ukrajinski plesalec in producent Ivan Putrov je ob tem v nabito polni dvorani pred začetkom predstave z naslovom Ples za Ukrajino pozval k nadaljnji pomoči.

"Prosim, ne prenehajte s svojo podporo," je pozval Putrov po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Putrova kolegica in soorganizatorka, romunska balerina Alina Cojacaru je dejala, da gre za predstavo "o demokraciji, zavzemanju za svobodo in človeške vrednote".

Putrov in Alina Cojacaru sta se odločila, da bosta baletni svet mobilizirala za po njunih besedah "humanitarni poziv" pred rusko invazijo.

Putrov, ki je bil med letoma 2002 in 2010 glavni plesalec londonskega Kraljevega baleta, je pred predstavo dejal, da nameravajo poslati sporočilo Zahodu, tistim v Ukrajini, pa tudi Rusiji. "Nekateri Rusi nas bodo slišali in povzdignili glas (...), ker je to, kar se dogaja, nezaslišano," je dejal za AFP. Kot je dodal, imajo umetniki talent, ki ga morajo uporabiti tudi za to, da povedo tisto, v kar verjamejo. "Umetnost ima glas in ta glas uporabljamo," je še dejal.

V skupini vodilnih svetovnih baletnikov so med drugim nastopali Rusinja Natalija Osipova, Argentinka Marianela Nunez in Japonka Fumi Kaneko ter francoski baletnik Mathieu Ganio. Na oder so stopile še Ukrajinka Katja Kanjukova, Španka Aitor Arrieta in Američanka Emma Hawes.

Predstava je vključevala 13 koreografij, polnih simbolike, med njimi Nikogaršnjo zemljo britanskega koreografa Liama Scarletta, Lakrimozo Edwarda Stierlea in Pepel ameriškega koreografa Jasona Kittelbergerja. Na programu so bila tudi dela ruskih skladateljev Čajkovskega in Rahmaninova.