Slovenija 26.3.2022 11:57

V Gledališču Celje razglasili nagrajence Dnevov komedije

Celje, 26. marca - V Gledališču Celje so ob sklepu 30. festivala Dnevi komedije razglasili nagrajence. Za žlahtno komedijantko je žirija izbrala Tamaro Avguštin, za žlahtnega komedijanta pa razglasila Staneta Tomazina. Žlahtni režiser je postal Juš A. Zidar, žlahtna komedija po izboru žirije pa igra Paloma. Predstava občinstva je Kozlovska sodba v Višnji Gori.

Žlahtno komedijsko pero letos ni bilo podeljeno, so sporočili iz Gledališča Celje.

Tamara Avguštin je naziv žlahtna komedijantka prejela za vlogo Potnice in Delavke v komediji Paloma Brine Klampfer in Kaje Blazinšek v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) in KUD Krik.

Po oceni žirije je interpretativno natančno in poglobljeno izoblikovala lika Potnice in Delavke tovarne Paloma. Pri tem ji dialekt kot eno glavnih sredstev komičnosti uprizoritve ni služil kot element hipne zabave, temveč kot identitetni gradnik dodelanega večplastnega karakterja, s katerim je nemalokrat krmarila celotno uprizoritveno dogajanje, povečini v uigranem tandemu z Umetnikom in Delavcem Staneta Tomazina.

"Igralka v svoji interpretaciji ne pretirava, temveč komičnost dozira z občutkom tako za žanr kot tudi za gledalca, uprizoritvenega materiala pa se loteva s svežino, subtilno duhovitostjo ter pristno zanesenostjo, ki njeno kompleksno igro in nastop delata žlahtna," še piše v obrazložitvi.

Tomazin je nagrajen za vlogo Umetnika in Delavca v isti komediji. Po mnenju žirije je s preudarno odmerjenimi igralskimi izrazili, zlasti z iskrivim, dodelanim in pretanjenim gibom ter z natančno odmerjeno narečno dikcijo, ki nikoli ne zdrsne v banalnost ali ceneno komiko, v Palomi ustvaril obča lika Umetnika in Delavca.

"Oba sta posebej izstopajoča in polnokrvna v briljantnem dvojcu z likoma Potnice in Delavke Tamare Avguštin. Četudi brezimna, sta lika, ki ju je ustvaril Tomazin, vse prej kot tipska ali karikirana, temveč sta prežeta s toplino in z bistroumnim uvidom v usodo malega človeka, empatična, radoživa in polnokrvna, predvsem pa žlahtno smešna," je zapisala strokovna žirija v sestavi Tina Mahkota, Kaja Novosel ter Peter Petkovšek.

Zidar je žirijo prepričal z režijo absurdno tragične komedije o norostih našega časa Pošta Drame SNG Maribor. V predstavi je prikazal svež in nepričakovan režijski koncept, ki se odlikuje predvsem z iskanjem specifične, absurdno obarvane prizme, skozi katero se učinkovito lomijo podobe likov onemogočenih poštnih uslužbencev in njihovih neuresničenih fantazij.

Svet začaranega sistema, ki je namenjen le še samemu sebi, je Zidar spretno vzpostavil z uporabo natančnega giba, arhitekturne prisotnosti na odru in simbolne moči prostora, s tem pa naredil odločen korak naprej proti tipu komedije, ki deluje preko subtilnega, počasnega in blagega, navaja žirija.

Predstava Paloma je prejela tudi naziv žlahtna komedija. Žlahtnost uprizoritve se po mnenji žirije kaže v uigranosti vseh gledaliških elementov in v precizno odmerjeni uporabi komičnih sredstev, ki nikoli ne zapadejo v banalnost. Ti tvorijo prepričljivo in domiselno celoto, ki se ji kljub grenki življenjskosti fabule iskreno nasmejemo.

"Ob tem predstava ne poskuša moralizirati, niti ne vsiljuje vsesplošnih resnic in aktualističnih klišejev, temveč razgibano korespondira z občinstvom - še najbolj takrat, ko razgalja nevralgične točke današnjega prostora in časa. Paloma ne išče bližnjic z instant humorjem, prilepljenim na etiketo narečja ali na enostranske interpretacije sladkogorskih likov, ampak dokumentarno osnovo in spominsko gradivo, iz katerih izhaja, premišljeno nadgradi in ustvari svoj fiktivni svet, v katerem vešče raziskuje večpomenskost komičnih nians malega kraja," še piše v obrazložitvi.

Žlahtna komedija po izboru občinstva je postala predstava Kozlovska sodba v Višnji Gori Gledališča Celje v režiji Luke Marcena. Strokovna žirija je ob tem zapisala, da je predstava s premišljenimi režijskimi izhodišči, z dodelano koreografijo in z glasbenimi točkami igralcem omogočila ustvariti osupljivo razigran spoj situacijske komike in besednega humorja ter vdihnila pronicljivo svežino predlogi slovenske literarne klasike.

Žirija za podelitev nagrade žlahtno komedijsko pero pa je soglasno odločila, da nagrade letos ne podeli. Na razpis je prispelo 17 besedil, štiri besedila je izločila zaradi nespoštovanja načela anonimnosti.