Svet 31.3.2022 6:00

V Benetkah velika razstava južnoafriške umetnice Marlene Dumas

Benetke, 31. marca - Marlene Dumas je svoje tesnobne portrete in človeške figure razstavljala v največjih muzejih po vsem svetu. V beneški palači Palazzo Grassi so pripravili prvo obsežno razstavo južnoafriške umetnice v Italiji, ki je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa verjetno tudi ena najbolj osebnih. Na ogled bo do 8. januarja 2023.

Nizozemska, Amsterdam. Južnoafriška umetnica in slikarka Marlene Dumas. Foto: Wikipedia

Nizozemska, Amsterdam.
Južnoafriška umetnica in slikarka Marlene Dumas.
Foto: Wikipedia

Razstava združuje približno sto del, nastalih med letoma 1984 in 2021. Med njimi je več kot dvajset portretov slavnih homoseksualcev, ki so bili preganjani in izobčeni, denimo portret pisatelja Oscarja Wildea. Za razliko od nedavnih umetničinih razstav v Baslu, Amsterdamu in Frankfurtu je v Benetkah na ogled veliko njenih erotičnih podob, ki so poleg nasilja, smrti in ljubezni glavna tema njenega ustvarjanja.

Erotika je za Marlene Dumas, ki od leta 1976 živi v Amsterdamu, več od golote in čutnosti. Je predvsem življenje, pravi umetnica. Eno od njenih del nosi naslov Posebnost golote (The Particularity of Nakedness). Delo velikega formata prikazuje njenega partnerja, lani preminulega umetnika Jana Andriesseja, v Adamovem kostumu, piše dpa.

Tudi naslov razstave Odprti konec je nabit s pomenom. Lansko leto je bilo za oseminšestdesetletno umetnico težko. Kot je povedala, je izgubila ljudi, ki so ji bili zelo blizu, čas pa se izteka tudi njej in njenemu delu.

Dela na razstavi so iz mednarodnih muzejev ter zbirke francoskega milijarderja Francoisa Pinaulta, še piše dpa.