Svet 29.3.2022 5:00

Gatti glavni dirigent firenške operne hiše

Firence, 29. marca - Italijanski dirigent Daniele Gatti bo naslednja tri leta glavni dirigent operne hiše Teatro del Maggio Musicale Fiorentino. Sam je napovedal, da se želi zgledovati po Salzburškem festivalu.

"Firence in Salzburg imata velike podobnosti. Sodita med najbolj obiskana mesta na svetu. Sledil bom zgledu Salzburga, katerega festival poteka od poletja skozi vse leto," je dejal Gatti po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA, ki se sklicuje na italijanski dnevnik Corriere della Sera.

60-letni maestro bo kot glavni dirigent firenške operne hiše Teatro del Maggio Musicale Fiorentino debitiral 12. aprila z opero nemškega skladatelja Christopha Willibalda Glucka iz 18. stoletja Orfej in Evridika.

"Sezono Maggio Musicale začenjamo z grškim mitom in temo ljubezni," je ob tem dejal Gatti. V operni hiši umetniškega vodje Aleksandra Pereire bo Gatti sodeloval tudi z indijskim dirigentom Zubinom Mehto, ki v prihodnji sezoni načrtuje več nastopov v Firencah.

Gatti bo maja dirigiral tudi Münchenski filharmoniji, kjer bo nadomestil ruskega dirigenta Valerija Gergijeva. Ta se je znašel pod udarom kritik zaradi svoje podpore ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ob napadu ruske vojske na Ukrajino. "S tem orkestrom sodelujem že 20 let. Potrebuje mojo pomoč in na voljo sem," je dejal Gatti.

V luči vojne v Ukrajini je Gatti sicer posvaril pred omejevanjem glasbe. "Umetnik ni v lasti enega samega naroda. Ko je Toscanini zaradi fašizma zapustil Italijo in se preselil v ZDA, je še naprej dirigiral Wagnerja - na srečo. Glasba je bratstvo. Umetnosti ne moreš postavljati ovir in omejitev," je še dejal maestro.