Slovenija 29.3.2022 10:44

V Cukrarni serija dogodkov ob razstavi Vračanje pogleda

Ljubljana, 29. marca - S projekcijami animiranih filmov Špele Čadež se drevi ob 18. uri v Cukrarni pričenja serija dogodkov letošnje osrednje razstave Vračanje pogleda. Opus animiranih filmov Špele Čadež oživlja plemenito tradicijo animacije lutk, s katero se je slovenski animirani film tudi začel, in sicer na sodoben način. Prikazanih bo sedem animiranih filmov.

Ljubljana. Slovenska animatorka ter režiserka in producentka animiranih filmov Špela Čadež. Foto: Nik Jevšnik/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska animatorka ter režiserka in producentka animiranih filmov Špela Čadež.
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

Med prikazanimi animiranimi filmi Špele Čadež bosta tudi zadnji uspešnici Nočna ptica in Steakhous, so sporočili iz Cukrarne. Naslednji dan sledi projekcija filma Phantom Eme Kugler.

Phantom je film o smrti, ki se ne sprašuje, kdo sem, temveč, ali sem kdaj res bil tam, v življenju. Sprašuje se, ali sem kdaj zares živel ali pa je bila vse to zgolj iluzija, privid lažnega obstoja. In če je temu res tako, ali je sploh možno umreti.

V četrtek ob 16. uri in v petek ob 17. uri bo na sporedu vodstvo po razstavi, po katerem bo prvi dan popeljala umetnica Maruša Sagadin, v petek pa se ji bo pridružila še kustosinja Alenka Gregorič. V četrtek ob 18. uri si bo razstavo Vračanje pogleda mogoče vodeno ogledati v družbi kustosinj razstave Alenke Gregorič, Alenke Trebušak, Mare Anjoli Vujić in Mateje Podlesnik.

V petek ob 20. uri Cukrarna vabi na performans Ikebana Olje Grubić. V performansu avtorica izpostavi svojo vagino, v katero počasi vtika travo za travo, cvet za cvetom, dokler ne ustvari razkošne ikebane, ki jo zaključi s prikupno pentljo. Delo namiguje na analogijo med izkoriščanjem ženske in narave.

Naslov razstave Vračanje pogledov je izpeljanka, ki so jo kustosinje razstave naredile po prebiranju knjige Načini gledanja Johna Bergerja, v kateri se priznani umetnostni zgodovinar v tretjem poglavju preizprašuje o upodobitvah ženske v zahodnem kanonu likovne umetnosti, ki so bile v domeni skoraj izključno moških naročnikov in ustvarjalcev. Z razstavo njene kuratorke vračajo poglede skoraj šestdesetih umetnic različnih generacij, ki v našem prostoru delujejo od 90. let prejšnjega stoletja do danes.

Skupinska razstava, ki bo na ogled do 21. avgusta, vsebuje bogat seznam projekcij filmov in animacij, performansov, intervencij in pogovorov. Vsi dogodki so brezplačni; je pa udeležba na nekaterih mogoča le s predhodno prijavo, saj je število mest omejeno.