Slovenija 1.4.2022 9:32

V Gradu Tivoli razstava o vlogi fotografije v grafiki in grafičnem oblikovanju

Ljubljana, 1. aprila - V Gradu Tivoli je od danes do 19. junija na ogled razstava o vlogi fotografije v grafiki in grafičnem oblikovanju sedemdesetih let. Razstavo Foto/grafika sestavljata dokumentarni in razstavni del.

Ljubljana. Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V dokumentarnem delu so predstavljeni posamezni ustvarjalni konteksti, kolektivi in prostori, pomembni za produkcijo razstavljenih del. Na ogled so dela več kot 40 umetnic in umetnikov.

Razstava, katere kustosa sta Gregor Dražil in Lucija Šutej, osvetljuje pojav fotografske podobe in fotografskega razmišljanja v grafiki in grafičnem oblikovanju. Na razstavi bodo skušali preseči pogosto umetno postavljeno mejo med umetniško grafiko in grafičnim oblikovanjem pa tudi razrahljati ločnico med "mainstream" umetnostjo in alternativno produkcijo, so sporočili iz Mednarodnega grafičnega likovnega centra.

Na razstavi, ki se zaradi fizičnih omejitev prostora osredotoča na območje Slovenije, se ob umetniških delih izbranih avtoric in avtorjev razkriva fenomen fotografije v grafiki. Predstavlja umetnike, ki so izkoristili tehnične možnosti sitotiska in kseroksa, pa tudi ustvarjalce, ki so vrhunske likovne rezultate dosegali v klasičnih grafičnih tehnikah.

Na razstavi sodelujejo umetniki Lojze Logar, Janez Bernik, Adriana Maraž, Marjan Kravos, Bogoslav Kalaš, Dževad Hozo, Jože Spacal, Zvest Apollonio, Rudi Španzel, Peter Krivec, Stane Jagodič, Berko, Dušan Pirih Hup, Iztok Osojnik, Vesna Črnivec, Jane Štravs, Zmago Jeraj, Milan Pajk, Jane Štravs, Boris Jesih, Gorazd Šefran, Darko Slavec, Matjaž Vipotnik, Jure Jančič, Nino Kovačević, Janez Suhadolc, Ranko Novak, Peter Skalar, Bronislav Fajon, Oskar Kogoj, Judita Skalar, Miljenko Licul, Janez Koželj, Dušan Benko, Milan Zornik, Harald Draušbaher, Simon Mlakar, Marko Gosar, Janez Matelič, Duba Sambolec, Cveto Zlate, Aleš Sedmak, Aldo Ivančič, Neven Korda, Brane Bitenc, Anita Lopojda in HC Kolektiv.