Slovenija 29.3.2022 10:59

V ulični galeriji na Vegovi razstava Ive Suhadolnik Gregorin

Ljubljana, 29. marca - Novo sezono v Ulični galeriji Tam-Tam na Vegovi začenjajo z razstavo Ive Suhadolnik Gregorin z naslovom Nosimo naš prostor. Razstava kritično ost uperja na deložacijo uporabnikov Avtonomne Tovarne Rog pozimi leta 2021. Odprtje bo ob 17. uri.

Ljubljana. Ulična galerija TAM TAM. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ulična galerija TAM TAM.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Foto dokumentacija performansa Nosimo naš prostor je opomnik na dogodke, ki so se zgodili ob deložaciji uporabnikov tovarne Rog. Akterji so se z balo belega blaga odpravili na različne lokacije mesta, kjer so jo razprostrli in umestili na javne površine. Udeleženci performansa s stanjem na sami tkanini, ki materializira njihovo mesto, obenem pa jih od tega izolira, so z akcijo simbolično zavzeli svoj prostor na javni površini z jasno postavitvijo meje, so zapisali na inštitutu Tam-Tam.

Avtorica projekta Iva Suhadolnik Gregorin performans opiše kot "obliko tihega protesta", kjer se udeleženci s subtilno, a pomenljivo gesto, zoperstavijo mehanizmom oblasti in njihovim kapitalističnim namenom, ki jih postavljajo pred dobrobit ljudi. Javni prostor je osrednjega pomena za politično in družbeno življenje v mestih. Koncept pravice do mesta predvideva dostop do javnega prostora in sodelovanje pri njegovem upravljanju. Ključna vprašanja v zvezi z javnim prostorom so odnosi vključenosti in izključenosti različnih skupin ljudi, tudi tistih, ki s strani družbe pogosto niso zaželene.

Ulične galerije Tam-Tam v Mariboru, Kranju in Ljubljani so neodvisen projekt inštituta Tam-Tam, ki mladim obetavnim umetnikom nudijo prostor za predstavitev najširšemu krogu občinstva, mimoidočim pa nenadejan umetniški utrinek, ki bogati javni prostor.

Galerije v vseh treh mestih so doslej na ogled postavile dela več kot 200 umetnikov ter so odličen primer, kako z izdelano vizijo plakatnim panojem na nepričakovani lokaciji vdihniti novo življenje ter v proces povezati ustvarjalce najrazličnejših umetniških praks, so še zapisali na inštitutu Tam-Tam - neprofitnem zavodu za promocijo in spodbujanje ustvarjalnosti na področju plakatne umetnosti.