Slovenija 2.4.2022 9:00

Enej Gala za uvod v kuratorski cikel Oni v Kinu Šiška

Ljubljana, 2. aprila - V Kinu Šiška so začeli s kuratorskim ciklom razstav, ki letos nosi naslov Oni. Cikel sestavljajo tri razstave, ki jih povezuje ideja figur, človeških in človeku podobnih. Začel ga je umetnik Enej Gala, ki ponuja vpogled v nerazložljive fenomene in nepojasnjena doživetja. Razstava njegovih del je na ogled do 6. maja.

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Gala se v Kinu Šiška predstavlja z razstavo Skozi šivankino uho, ki raziskovalne prakse združuje v prostorsko postavitev in dokumentarec o stigmatizaciji nerazložljivih ali neubesedljivih fenomenov, ki nas spremljajo skozi zgodovino, folkloro in vsakdanje dojemanje sodobnosti. Projekt je nastal na osnovi lutkovno-likovnih delavnic v sodelovanju z Domom upokojencev, Varstveno delovnim centrom in kolektivom - TNK - iz Nove Gorice, ki so potekale med lanskim poletjem, piše na spletni strani Kina Šiška.

Leta 1990 rojeni Enej Gala živi in ustvarja v Londonu, Benetkah in Novi Gorici. Diplomiral in magistriral je iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah. Med študijem je obiskoval tudi akademijo Willem De Kooning v Rotterdamu. Trenutno je del podiplomskega programa Royal Academy Schools 2019-2023 v Londonu. Njegovo delo razširja naracijo s prevpraševanjem tradicionalnih pogledov na slikarstvo, performativno kiparstvo, lutkarstvo in video, različne produkcijske oblike pa raziskuje tudi skozi pogosta sodelovanja.

Kot je za STA pojasnila Ajda Ana Kocutar, letošnji kuratorski cikel sestavljajo tri razstave, poleg tokratne še razstava maja in septembra. Povezuje jih ideja figur, človeških in človeku podobnih, a od njega ravno toliko različnih, da v svoji pojavnosti razpirajo nove načine gledanja ter vprašanja o tem, kdo smo in kako doživljamo svet. Kot take predstavljajo svojevrsten odsev naših življenj in zato cikel nosi naslov Oni. Naslednja razstava v ciklu bo na ogled 9. maja, ko bo razstavljala Sangara Perhaj.

Kot je še pojasnila sogovornica, se je kuratorski cikel v Kinu Šiška začel v obliki samostojnih razstav, ki so med letoma 2013 in 2015 potekale v sklopu programa Kiosk. Takrat so bile na ogled v spodnjem preddverju Kina Šiška. Leta 2016 se razstavni cikel preseli v zgornje preddverje v galerijo Kamera. Od takrat je tam razstave pripravljalo že osem kuratork in kuratorjev, ki so cikel snovali samostojno ali v tandemih, razstavljalo pa je primerno lepo število domačih in tujih umetnic ter umetnikov.

Cikel je del programa Kina Šiška, ki je osredotočen na vizualno umetnost. Do njegove vzpostavitve je prišlo v želji odpiranja prostorov Kina Šiška vizualni umetnosti, predvsem mlajšim ustvarjalkam in ustvarjalcem, ob tem pa tudi mlajšim, šele uveljavljajočim se kuratorkam in kuratorjem. S selitvijo cikla v Kamero so razstave dobile novo dimenzijo in postale stalnica programa.