Na hitro prelistano 2.4.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 2. aprila - Pri založbi Litera je izšel novi roman Vinka Möderndorferja Pes je lajal vso noč, pri založbi Eno priročnik Jane Capri in Charana Diaza Mir s Seneko. Celjska Mohorjeva je izdala knjigo Zakaj se tako bojimo smrti Joela Pralonga. Knjižne zbirke KUD Logos so med drugim bogatejše za zbornik o humanističnih pogledih na pandemijo covida-19.

Ljubljana. Knjiga Zakaj se bojimo smrti? Joela Pralonga, prevod Drago K. Ocvirk. Foto: Celjska Mohorjeva družba

Ljubljana.
Knjiga Zakaj se bojimo smrti? Joela Pralonga, prevod Drago K. Ocvirk.
Foto: Celjska Mohorjeva družba

Ljubljana. Roman Pes je lajal vso noč Vinka Möderndorferja. Foto: Založba Litera

Ljubljana.
Roman Pes je lajal vso noč Vinka Möderndorferja.
Foto: Založba Litera

Ljubljana. Knjiga Mir s Seneko Jane Capri in Charan Diáz. Foto: Knjigarna Eno

Ljubljana.
Knjiga Mir s Seneko Jane Capri in Charan Diáz.
Foto: Knjigarna Eno

Ljubljana. Proti epidemiji enoumja. Foto: STA

Ljubljana.
Proti epidemiji enoumja.
Foto: STA

DRUŽBENA SATIRA S ČLOVEŠKIM OBRAZOM VINKA MÖDERNDORFERJA

Roman Pes je lajal vso noč je družbena satira, satira s človeškim obrazom. V ospredju romana sta gospod profesor iz tretjega nadstropja večstanovanjske hiše in njegov pes, od njiju pa se odbijajo vsi drugi liki, ki so spričo pasjega laježa bolj ali manj ujeti v gogoljevski prizor. V nekem hipu se zazrejo vase, njihove izpovedi se zdijo nadvse dramatične, toda tisti, ki je v največji stiski, molči oziroma namesto njega laja pes, ki med nesrečnimi in izgubljenimi stanovalci hiš premore največ senzibilnosti. Navidezno nepovezani posamezniki ugotavljajo, da je svet manjši, kot se zdi, in da naših življenj ne more osmišljati samo materialno. Pri vsem tem pisatelj ohranja razredno linijo in z mojstrsko natančnostjo zareže globoko v družbeno tkivo. Njegov pogled, ki pronica v stanovanja in nas prikuje ob tla, da se sprašujemo, ali smo mar res tako zablodili, da življenje upokojenca ne more biti enakovredno življenju tovarnarja, proizvajalca pasjih konzerv. Verjetno eden najbolj kompleksnih in hkrati tudi katarzičnih romanov Vinka Möderndorferja, so zapisali pri založbi Litera.

Vinko Möderndorfer (1958) velja za enega najbolj plodovitih sodobnih slovenskih literarnih, gledaliških in filmskih ustvarjalcev. Za svoje delo je prejel vrsto nagrad.

MIR S SENEKO Z 79 VPRAŠANJI IN ODGOVORI O TESNOBI

Knjiga Mir s Seneko je napisana v obliki 79 vprašanj, ki izvirajo iz tesnobe, in odgovorov, obarvanih s filozofsko stoičnostjo, v katerih Seneka poglablja in širi stališče, ki je vir tesnobe, in ga relativizira.

Filozof, dramatik, pesnik, vzgojitelj in politik Lucij Anej Seneka (4 pr. Kr.-65 po Kr.) se je kot veliki rimski stoični filozof trudil olajšati duševno trpljenje. Vse življenje se je poglabljal v praktično filozofijo, ki se ukvarja s pomembnimi temami človekovega obstoja. Njegova stoična filozofija, ki je lajšala tesnobo njegovih sodobnikov, blagodejno vpliva tudi na tesnobo, razširjeno v sodobnem svetu.

Charan Diaz Arquillo je psiholog z več kot 17-letnimi izkušnjami v psihoterapiji, osebnostni rasti, edukativni in organizacijski psihologiji. Diplomiral je iz humanistične in integrativne psihoterapije, čuječnosti ter klinične hipnoze na univerzi v Barceloni in je avtor ter soavtor več knjig. Blizu so mu hinduistična in grška filozofija, vzhodnjaške zgodbe in mitologija.

Jana Capri je diplomirala iz prevajanja na Karlovi univerzi v Pragi, govori pet jezikov in vodi tečaje nevrolingvističnega programiranja. Študirala je tudi psihološko astrologijo in kreativno pisanje, je soavtorica štirih knjig in blogerka. Zanimata jo psihosomatika in osebnostna rast. Rada bere in piše knjige, ki pomagajo k boljšemu občutku o sebi. Živi v Barceloni.

JOEL PRALONG O SOOČENJU S SMRTJO IN NOTRANJEMU MIRU

Knjiga Zakaj se tako bojimo smrti? v prevodu Draga K. Ocvirka si predvsem zastavlja vprašanje, kako živeti v senci minevanja. Misel na smrt človek odriva, jo taji, skriva, nanjo skuša pozabiti. Pod vplivom mita o večni mladosti hoče zahodni človek v polnosti živeti tukaj in zdaj. A ne glede na vse je smrt nekaj najbolj gotovega, neizogibnega. Vojna na evropskih tleh, ki si je nikakor nismo mogli niti predstavljati, in že pred tem koronavirus sta nas pahnila v položaj, kakršnega kot človeštvo še nismo doživeli. Še hujša od tega pa je epidemija strahu. Nevidni virus in grozljiva vojna sta nas le učinkoviteje prisilila, da se soočimo s svojimi strahovi, s svojo ranljivostjo in minljivostjo. Vera bi nam morala pri tem pomagati. Pa nam res? V sodobni družbi smo jo potisnili na stran, kot smo ob rob zavednega potisnili tudi smrt samo. Ali ima Cerkev kakšno sporočilo za tega "prašnega" človeka? Premore novega duha z vonjem evangelija, so zapisali pri Celjski Mohorjevi družbi.

Avtor Joel Pralong je švicarski duhovnik in nekdanji predstojnik švicarskega semenišča Sion. Je predavatelj in avtor številnih knjig.

ZBORNIK O HUMANISTIČNIH POGLEDIH NA PANDEMIJO COVIDA-19

Zbornik Proti epidemiji enoumja prinaša kritična besedila, nekatera že objavljena, druga napisana posebej zanj, ki se odzivajo na veliko družbeno stisko, v katero nas je pahnil odziv na novi koronavirus. Besedila brez izjeme odstopajo od "uradne zgodbe". Skupna objava teh kritičnih besedil uglednih avtorjev - pesnikov, pisateljev, filozofov, pedagogov, sociologov, umetnostnih in literarnih zgodovinarjev - okrepi posamezne glasove in vsakemu bralcu zastavlja izziv, naj se nanje tudi sam kritično odzove, torej v njih z lastnim mišljenjem prepozna morebitno globinsko polifono harmonijo, ob vsej njihovi književnozvrstni in svetovnonazorski heterogenosti, ali pa v disonancah najde prostor za svojo lastno uporniško melodijo, so o zborniku zapisali pri KUD Logos.