Svet 2.4.2022 5:00

Galerija Uffizi išče sponzorje za muzej mode

Firence, 2. aprila - Galerija Uffizi išče sponzorje za muzej mode. Muzej v palači Pitti nameravajo odpreti leta 2023. Jedro bo tvorila galerija mode in kostumov v omenjeni palači, ki združuje zgodovinske kostume in modne dodatke, je napovedal direktor galerije Uffizi Eike Schmidt. Ti bodo v muzeju deležni ustreznejše predstavitve.

"Konec poletja bomo začeli urejati muzej mode v skladu s sodobnimi standardi. Vsak, ki želi prispevati, je dobrodošel," je po poročanju medijev v torek dejal Schmidt. Med drugim bodo z načrtovano prenovo skladišča pridobili nove prostore za muzej, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Zbirka galerije mode in kostumov obsega več kot 6000 eksponatov, v njej so tudi obleke iz 16. stoletja ter gledališki kostumi in dodatki. Vanjo so vključene kreacije znanih italijanskih in tujih modnih oblikovalcev, kot so Valentino, Giorgio Armani, Gianni Versace, Ottavio Missoni in Yves Saint Laurent, ter približno 90 gledaliških kostumov iz krojaške delavnice Tirelli. Poleg galerije deluje tudi restavratorska delavnica za tekstil.

V galeriji Uffizi so sicer po pisanju agencije APA močno občutili pandemijo covida-19. "Po dveh letih pandemije imamo trenutno nižji proračun: to in naslednje leto bosta za nas najtežja. Vendar smo zelo optimistični, saj smo imeli januarja in februarja dvajset odstotkov več obiskovalcev, kot smo pričakovali. Zato so bili prvi trije meseci letošnjega leta izjemno pozitivni," je še pojasnil Schmidt.