Svet 1.4.2022 6:00

La Scala naslednjo sezono začenja z rusko opero Boris Godunov

Milano, 1. aprila - Milanska operna hiša La Scala bo svojo naslednjo sezono začela 7. decembra s premiero opere Boris Godunov ruskega skladatelja Modesta Musorgskega. Borisa Godunova bo dirigiral glasbeni direktor opere Riccardo Chailly. V novi sezoni bodo v milanski La Scali pripravili skupno 92 opernih predstav, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italija, Milano. Znamenita oprena hiša v Milanu - La Scala. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Milano.
Znamenita oprena hiša v Milanu - La Scala.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Chailly naj bi v sezoni 2022/23 dirigiral tudi opero Lucia di Lammermoor italijanskega skladatelja Gaetana Donizettija. Opera Lucia di Lammermoor naj bi imela isto igralsko zasedbo, ki je bila predvidena za premiero 7. decembra 2020, a so jo odpovedali zaradi covida-19 v zboru. Namesto nje so takrat pripravili izvedbo arije iz opere Tosca italijanskega skladatelja Giacoma Puccinija E lucean le stelle (In zvezde so zasijale) v režiji Davideja Livermorea.

Livermore, ki je režiral zadnje štiri premiere v La Scali, bo v novi sezoni režiral Hoffmannove pripovedke francoskega skladatelja Jacquesa Offenbacha.

Italijanska režiserka Emma Dante bo po operi Carmen leta 2007 v naslednji sezoni v La Scali režirala Rusalko češkega skladatelja Antonina Dvoržaka. V Milano se vrača tudi argentinski režiser Hugo De Ana. Nazadnje je v La Scali leta 2014 režiral Trubadurja italijanskega skladatelja Giuseppeja Verdija, s katerim je milanska operna hiša decembra 2000 začela novo sezono. Tokrat bo režiral Verdijevo opero Sicilijanske večernice.

Novost v programu nove sezone je neapeljska opera Li zite 'ngaler (Dekleta v galeriji) italijanskega skladatelja Leonarda Vincija. Libreto je napisal Bernardo Saddumene. Prvič so jo izvedli 3. januarja 1722 v Neaplju.

V novi sezone La Scale bo na sporedu tudi Verdijeva opera Macbeth in Andrea Chenier Umberta Giordana. Program bosta zaokrožili še Figarova svatba avstrijskega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta in Puccinijeva La boheme po uprizoritvi pokojnega Franca Zeffirellija. Dirigirala bo južnokorejska dirigentka Eun Sun-kim.