Slovenija 31.3.2022 8:55

Robert Waltl prejemnik odlikovanja viteza reda umetnosti in leposlovja

Ljubljana, 31. marca - Direktor Mini teatra in Judovskega kulturnega centra v Ljubljani Robert Waltl je prejel francosko odlikovanje viteza reda umetnosti in leposlovja. Prejel ga je za poglabljanje stikov med Slovenijo in Francijo in za spodbujanje medsebojnega spoštovanja ter boja proti vsakršni obliki diskriminacije.

Ljubljana. Direktor Mini teatra in Judovskega kulturnega centra v Ljubljani Robert Waltl. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktor Mini teatra in Judovskega kulturnega centra v Ljubljani Robert Waltl.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili s Francoskega inštituta v Sloveniji, je odlikovanje Waltlu v sredo v imenu francoske ministrice za kulturo podelila veleposlanica Francije v Sloveniji Florence Ferrari.

Prejel ga je za svoje delo v slovenskem umetniškem prostoru, s katerim poglablja stike med Slovenijo in Francijo, za odpiranje gledališkega repertoarja Mini teatra francoskim produkcijam in za spodbujanje medsebojnega spoštovanja ter boja proti vsakršni obliki diskriminacije, zlasti kot pobudnik festivala Hiša strpnosti.

Waltl si v slovenskem umetniškem prostoru že dolga leta neutrudno prizadeva za promocijo gledališkega ustvarjanja - še posebej francoskega - in sicer tako v vlogi igralca kot v vlogi režiserja in direktorja Mini teatra. Ob vsem tem pa je neizmerne napore vložil v ustanovitev in razvoj Judovskega kulturnega centra, te izredno pomembne ljubljanske kulturne institucije, ki jo vodi. Zaradi njegovega dela center ohranja judovsko kulturno življenje pa tudi spomin na trpljenje, vključno zaradi holokavsta, hkrati pa nagovarja k spoštovanju drugega in k mirnemu sobivanju.

Na področju gledališča je s pomočjo svojih dobrih odnosov z mnogimi francoskimi avtorji in ustanovami ter zaradi pogosto drznih in pogumnih umetniških odločitev ustvaril močno mrežo povezav s Francijo. Nastopil je v več predstavah, ki so zaobjele ves spekter francoskega ustvarjanja, od časov klasicizma pa do danes, gledališki repertoar Mini teatra pa se vsako leto še bolj odpira francoskim produkcijam. Nenazadnje je, kot velik frankofonski in frankofilski posameznik, že več let nenadomestljiv dejavnik v francosko-slovenskih odnosih.

Francoski ministrski red umetnosti in leposlovja je bil ustanovljen leta 1957. Za red je pristojen minister za kulturo, ki samostojno odloča o imenovanjih po tem, ko se seznani z mnenjem sveta reda umetnosti in leposlovja. Pogoji za podelitev odlikovanja, opredeljeni z odlokom, navajajo, da je "red namenjen nagrajevanju ljudi, ki so se odlikovali s svojim ustvarjanjem na umetniškem oz. literarnem področju ali s prispevkom k vplivu umetnosti in književnosti v Franciji in po svetu". Red je sestavljen iz treh činov - vitez, častnik in poveljnik, so še zapisali na Francoskem inštitutu v Sloveniji.