Slovenija 1.4.2022 9:12

V Kinodvoru bodo prikazali nominiranca za filmsko nagrado lux Beg

Ljubljana, 1. aprila - Za evropsko filmsko nagrado občinstva lux se letos potegujejo filmi Beg režiserja Jonasa Poherja Rasmussena, Velika svoboda avstrijskega režiserja Sebastiana Meiseja in Quo Vadis, Aida? Jasmile Žbanić iz BiH. V ljubljanskem Kinodvoru bo nocoj ob 19. uri na ogled danski film Beg. Projekciji bo sledil pogovor v živo s filmsko ekipo iz Belgije.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Film Beg je presunljiv dokumentarec, ki zgodbo afganistanskega begunca, ki je bil prisiljen živeti z lažno identiteto, pripoveduje v mešanici animacije in arhivskih posnetkov. V ospredju dogajanja je Amin tik pred poroko s svojim dolgoletnim fantom, a najprej se mora soočiti s travmatično preteklostjo in skrivnostmi, o katerih je molčal več kot dvajset let, so o filmu zapisali na spletni strani Kinodvora.

V filmu Quo Vadis, Aida? so predstavljeni boleči spomini na eno največjih tragedij sodobnega časa, dogajanje v Srebrenici med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995. Evropska filmska akademija je decembra lani filmu Quo Vadis, Aida? podelila nagrado za najboljši film. Jasmila Žbanić je dobila tudi nagrado za najboljšo režiserko. Nagrajena je bila tudi igralka tega filma Jasna Đuričić.

Film Velika svoboda režiserja Meiseja govori o množičnem zapiranju istospolno usmerjenih v povojni Nemčiji.

Letošnje finaliste za evropsko nagrado občinstva lux si bo moč ogledati v različnih evropskih kinematografih in na spletnih platformah. Med tednom občinstva od 28. marca do 3. aprila bodo filmi, ki se potegujejo za lux, istočasno predvajani v večini držav v treh večerih. Najnovejše informacije o predvajanjih so dostopne na uradnem portalu: https://luxaward.eu/sl/screenings-list.

Gledalci iz vse Evropske unije se lahko pridružijo žiriji in lahko glasujejo za svoj najljubši film vse do 25. maja. Za zmagovalni film polovico glasov prispeva občinstvo, polovico evropski poslanci.

Slovesna podelitev nagrade občinstva lux bo 8. junija v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

Evropsko filmsko nagrado občinstva so prvič podelili lani. Podeljujeta jo Evropski parlament in Evropska filmska akademija v partnerstvu z Evropsko komisijo in združenjem Europa Cinemas. Nagrada temelji na nekdanji filmski nagradi Evropskega parlamenta lux, ki so jo začeli podeljevati leta 2007 kot simbol zavzemanja Evropskega parlamenta za kulturo, in nagradi občinstva Evropske filmske akademije.