Slovenija 5.4.2022 14:00

Nova zbirka Slovenske matice Odstiranja s petimi monografijami

Ljubljana, 5. aprila - Slovenska matica je izdala prvi letnik nove zbirke Odstiranja, v kateri je pet znanstvenih monografij: Niko Kralj, pionir industrijskega oblikovanja, Simon Rutar in Beneška Slovenija, Emilijan Cevc, umetnostni zgodovinar in pisatelj, Življenje in delo Štefana Barbariča ter Koroški plebiscit - 100 let kasneje.

Ljubljana. Slovenska Matica. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Slovenska Matica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Z izjemo zadnje so vse monografije nastale na predhodnih simpozijih, ki so potekali bodisi v živo še v časih pred pandemijo covida-19 ali prek spleta. Tudi za stoto obletnico koroškega plebiscita je bil prvotno predviden simpozij, a je načrt prekrižala prav pandemija.

Zbirka Odstiranja je po besedah predsednika Slovenske matice Aleša Gabriča, ki usklajuje izhajanje zbirke, namenjena objavi znanstvenih monografij različnih avtorjev.

"Razgrinjanje v teh delih se ne omejuje le na enkratnost pojava, ampak sledi tudi njegovemu odsevu v kasnejših slovenskih duhovnih tokovih. Skozi monografije odgrinjamo tančice skrivnosti doslej manj znanega in odkrivamo nova spoznanja o sicer že poznanih dogodkih, dosežkih ali osebnostih. Namen zbirke Odstiranje je, da dodamo čim več novih spoznanj v slovensko duhovno zakladnico," je ob predstavitvi zbirke še povedal Gabrič. Dodal je, da so pa prav vse osebnosti v danes predstavljenih monografijah na tak ali drugačen način povezane prav s Slovensko matico. Enotna zunanja podoba monografij v zbirki Odstiranja je delo Barbare Bogataj Kokalj.

Kot prva je v zbirki Odstiranja izšla monografija Niko Kralj, pionir industrijskega oblikovanja, katere urednici sta Barbara Predan in Špela Šubic.
Monografija v treh delih prinaša predstavitev življenja in dela Nika Kralja, ki velja za prvega mednarodno priznanega profesionalnega industrijskega oblikovalca v nekdanji Jugoslaviji. Osebna plat Nika Kralja je predstavljena v zadnjem delu in na podlagi družinskega arhiva Kraljevih pisem. Soizdajatelj monografije je Muzej za arhitekturo in oblikovaje.

Monografija Simon Rutar in Beneška Slovenija, katere urednici sta Danila Zuljan Kumar in Petra Kolenc, je v prvem delu namenjena življenju in delu zgodovinarja, arheologa, geografa in etnologa Simona Rutarja, v drugem delu pa predvsem Beneški Sloveniji. Monografija prispeva k boljšemu poznavanju ne le zgodovine, ampak tudi sodobnih razmer v tem obmejnem prostoru ter obenem izpostavlja njegove razvojne potenciale, so ob izidu knjige zapisali pri Slovenski matici. Soizdajatelj monografije je ZRC SAZU, Zgodovinski inštitut Milka Kosa.

Monografija Emilijan Cevc, umetnostni zgodovinar in pisatelj, katere urednik je Milček Komelj, prinaša vpogled v osrednjo osebnost med slovenskimi umetnostnimi zgodovinarji, učenci profesorja Franceta Steleta. Cevc je bil usmerjen predvsem v raziskovanje slovenskih srednjeveških fresk, sicer pa je raziskoval vsa likovna umetnostna področja na celotnem slovenskem ozemlju, še posebno na osrednjem Škofjeloškem, in tudi v zamejstvu. Bil je tudi pisatelj in prek njegovega literarnega ustvarjanja se ponuja vpogled v njegov pogled na življenje.

Monografija Življenje in delo Štefana Barbariča, katere urednica je bila Vesna Mikolič, predstavlja slovenista in literarnega zgodovinarja Štefana Barbariča. Kot literarni zgodovinar je Barbarič raziskoval različna obdobja slovenske literature in velja za enega najpomembnejših prevajalcev madžarske mladinske književnosti.

Monografija Koroški plebiscit - 100 let kasneje, katere urednik je Danijel Grafenauer, prinaša prispevke slovenskih, avstrijskih in madžarskega avtorja, ki osvetljujejo dogodke v času koroškega plebiscita 1920 in sega tudi v kasnejši čas. Je prvi zaokrožen pogled na pomembno zgodovinsko obdobje v slovenskem prostoru po letu 1970, ko je Slovenska matica izdala knjigo več avtorjev ob 50. obletnici koroškega plebiscita. Vsi prispevki v monografiji so v slovenščini, o morebitnem prevodu monografije v nemščino, za kar naj bi že obstajalo zanimanje, pa še razmišljajo. Sozaložnik monografije je inštitut za narodnostna vprašanja.

Slovenska matica je monografije izdala z različnimi podporami od Javne agencije za raziskovalno dejavnost in Mestne knjižnice Ljubljana do Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter tolminske občine.

Pri Slovenski matici po besedah Gabriča snujejo že nov letnik Odstiranj z dvema monografijama in sicer o slovenski filozofinji Almi Sodnik in 200. obletnici ljubljanskega kongresa na podlagi lanskoletnega spletna posveta.