Slovenija 6.4.2022 9:14

V Kinodvoru premierno Atlas ptic Olma Omerzuja

Ljubljana, 6. aprila - Ljubljanski Kinodvor bo nocoj premierno prikazal film Atlas ptic, ki ga je posnel na Češkem živeči režiser Olmo Omerzu, znan po celovečercih Zimske muhe in Družinski film. V njem pripoveduje zgodbo o uspešnem podjetniku, ki postopno izgublja nadzor nad lastnim življenjem ali kot pravi režiser: "Gotovo je to predvsem film o odsotnosti ljubezni."

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Premiere se bo udeležil tudi režiser, kot predfilm pa bodo prikazali njegov kratki film Poslednji dan patriarhata.

Atlas ptic pripoveduje o starajočem se lastniku tehnološkega podjetja, ki je vse življenje posvetil delu, zato ga zelo prizadene, ko stvari nenadoma začnejo pokati po šivih. Odigral ga je znani češki igralec Miroslav Donutil.

Kot je v svojih izjavah povedal Omerzu, je ves čas razmišljal o sloganih, ki se pogosto pojavljajo v Sloveniji in na Češkem, da je treba državo oziroma družbo voditi kot podjetje. Kar gre z roko v roki s trendom, da gredo poslovneži v politiko in skušajo pri tem prenesti svoje znanje posla v politično sfero.

"Predstavljam si, da ti tipi podobno razmišljajo tudi v družini: ki naj bi kot podjetje funkcionirala po jasnih pravilih, in če jih vsi družinski člani upoštevajo, se bodo rodile dobre možnosti za sobivanje. Dokler takšno družino poganja kapital oziroma dokler nihče ne nasprotuje očetovi moči, vse navidezno deluje, v trenutku, ko denar in z njim moč izgineta, pa se zakomplicira. In s tem se pojavi možnost, da se takšni odnosi preizprašajo..."

Svoj novi film je označil predvsem za film o odsotnosti ljubezni, pri tem pa je uporabil ptice, ki delujejo kot ironičen pogled na pripoved in pomenijo tudi princip Twitterja, ki ima ptico v svojem logotipu. "Zato ptic nisem jemal smrtno resno kot napovedi dogajanja, ampak kot simbol sveta sloganov okrog nas, ki ga glavni liki ne vidijo. Kar pa zadeva ostarele patriarhe, mislim, da jim je v različnih državah dejansko različno 'odčivkalo' oziroma jim prej ali slej bo," je povedal režiser.

Film je svetovno premiero doživel lani v glavnem tekmovalnem programu festivala v Karlovyh Varyh, kjer je Omerzu leta 2018 prejel nagrado za režijo Zimskih muh. V Sloveniji so Atlas ptic prvič prikazali na lanskem Liffu.

Producent filma je češki Endorfilm. Slovenski koproducent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger Film, ostali koproducenti so Češka televizija, Punkchart film, Melocoton Films in RTV Slovenija. Film je nastal s finančno podporo Češkega filmskega sklada, Slovenskega filmskega centra in Slovaškega avdio-vizualnega sklada.

Omerzu je pri 13 letih režiral svoj prvi kratkometražec Almir, nato je vpisal študij filmske režije na praški akademiji FAMU, kjer je med drugim posnel uspešen srednjemetražec Drugo dejanje. Film je požel številne nagrade na evropskih festivalih in doživel distribucijo v čeških kinematografih.

Leta 2012 je v sekciji Forum berlinskega filmskega festivala predstavil celovečerni prvenec Mlada noč, za katerega je kasneje prejel nagrado čeških filmskih kritikov za odkritje leta. Drugi celovečerec Družinski film je bil premierno prikazan na festivalu v San Sebastianu, Zimske muhe pa v Karlovyh Varyh.