Na hitro prelistano 9.4.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 9. aprila - Pri založbi Litera je izšel roman Adriane Kuči Ime mi je Sarajevo, pri založbi Učila pa sodobna prepesnitev antične Iliade Ko dekleta obmolknejo pisateljice Pat Barker. Mladinska knjiga je izdala novo knjigo publicistke Irene Štaudohar Fižolozofija, Mohorjeva založba pa monografijo Janeza Juhanta o Lambertu Ehrlichu.

Ljubljana. Knjiga Adriane Kuči z naslovom Ime mi je Sarajevo. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Adriane Kuči z naslovom Ime mi je Sarajevo.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Pat Barker z naslovom Ko dekleta obmolknejo. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Pat Barker z naslovom Ko dekleta obmolknejo.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Irene Štaudohar z naslovom Fižolozofija. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Irene Štaudohar z naslovom Fižolozofija.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Janeza Juhanta z naslovom Lambert Ehrlich prerok slovenskega naroda. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Janeza Juhanta z naslovom Lambert Ehrlich prerok slovenskega naroda.
Foto: STA

ROMAN MED MARIBOROM IN SARAJEVOM

Ime mi je Sarajevo je družbeni, vojni, psihološki in ljubezenski roman, ki ga je avtorica Adriana Kuči napisala v slovenskem jeziku. Razvija se v treh časovnih tokovih, prostorsko pa prevladujeta Maribor in Sarajevo. Toda naslov nedvoumno pove, katero mesto je za vedno - srečno in nesrečno, nežno in grobo - zaznamovalo prvoosebno pripovedovalko, so zapisali pri Literi.

V mestu, ki je slovelo in znova slovi po posebnem vzdušju domačnosti in hkrati uglajenosti, po preprostosti, a hkrati skrivnostnosti, živi Lana, ki je postala Lane. Lani je šestnajst let - je v obdobju, ko se posameznica išče, spaja z družbo in razdvaja od nje, raziskuje novo in zapušča prejšnje, se čustveno oddaljuje od staršev in doživlja prve ljubezenske izkušnje. Vse to pa kmalu v svoj primež vklene vojna, ki se je uradno končala leta 1995, a še danes odmeva v tistih, ki so jo preživeli.

Adriana Kuči je novinarka in literarna ustvarjalka iz Sarajeva, ki zadnja leta živi in ustvarja v Slovenskih Konjicah.

TROJANSKA VOJNA SKOZI ŽENSKE OČI

Ko dekleta obmolknejo je sodobna prepesnitev antičnega epa, s katero je angleška pisateljica Pat Barker v slogu Madeline Miller ustvarila hipnotično priredbo starodavnega mita. V njej je poustvarila zgodovinsko fresko najslavnejšega konflikta v literaturi - legende o trojanski vojni. Gre za zgodbo Iliade z besedami trojanske kraljice in Ahilove ujetnice Brisejde. Ko so Grki osvojili njeno mesto, se je iz kraljice prelevila v ujetnico, iz svobodne ženske v sužnjo.

"Ko dekleta obmolknejo je močna, nepozabna knjiga, knjiga, ki živo nagovarja naš čas, čeprav opisuje že davno minule čase, saj raziskuje teme, kot so moč, nasilje, sovraštvo do žensk in drugačnih, hkrati pa ponuja elegantno protizgodbo konfliktu, na katerem temelji naša civilizacija," so zapisali pri založbi. Knjigo je prevedla Maja Lihtenvalner.

Pat Barker (1943) je britanska pisateljica, dobitnica nagrade booker ter ena najpomembnejših in kritiško najbolj opevanih sodobnih pisateljic po vojni. Za svoje skoraj homersko, a osvežujoče moderno pisanje je bila nagrajena tako s strani bralcev kot kritikov. Časopis Guardian je knjigo Ko dekleta obmolknejo razglasil za najboljšo knjigo 21. stoletja.

FIŽOLOZOFIJA - KNJIGA O LJUBEZNI DO VRTNARJENJA IN O NARAVI

Irena Štaudohar v knjigi Fižolozofija s podnaslovom Čudeži vrtnarjenja ljubezen do zemlje in rastlin preplete s strastjo navdušene bralke in poznavalke filozofije, zgodovine, umetnosti in narave.

Bralec se med stranmi Fižolozofije počuti kot na zabavi s številnimi slavnimi gosti iz zgodovine in sedanjosti, umetniki in znanstveniki, ki so prišli pokramljat o vrtu in razgrnit svoje ideje o naravi in odnosu do nje. Tako ima mimogrede priložnost spoznati antične in razsvetljenske filozofe, naravoslovce, slikarje, mislece in režiserje ter pisce kriminalk - in njihove vrtove, so zapisali pri založbi.

"Fižolozofija ni klasičen vrtnarski priročnik, ampak zgodba o tem, kaj vse zna vrt," je o svoji novosti povedala avtorica. Knjiga je opremljena z ilustracijami Trine Čuček Meršol.

MONOGRAFIJA O VSESTRANSKEM LAMBERTU EHRLICHU

Monografija Janeza Juhanta Lambert Ehrlich - prerok slovenskega naroda je celovit prikaz Ehrlichove osebnosti in njegovega vsestransko bogatega delovanja v Cerkvi in družbi na Koroškem in v Sloveniji. Deloval je kot duhovnik, profesor, veroslovec, misijonar, socialni in narodno-politični delavec.

Kot so zapisali pri založbi, ga odlikuje ga izjemna sposobnost, treznost, preudarnost in človeška bližina pri presoji problemov ter sposobnost vključevanja različnih ljudi pri iskanju najprimernejših rešitev za narod in Cerkev. Njegov lik je sicer skoraj neznan.