Slovenija 7.4.2022 8:00

V ljubljanski Operi baletni diptih Renata Zanelle na glasbo dunajskih mojstrov

Ljubljana, 7. aprila - Baletni diptih v koreografiji Renata Zanelle bo po lanski premieri v Cankarjevem domu nocoj zaživel v matični hiši. Predstava Dunajski večer v Operi je ustvarjena posebej za ansambel SNG Opera in balet Ljubljana. Do 20. aprila bo sledilo šest ponovitev.

Ljubljana. Umetniški vodja ljubljanskega baleta Renato Zanella. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetniški vodja ljubljanskega baleta Renato Zanella.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V diptihu sta združeni koreografiji Opus 73 in Vsi na valček, odseva pa zgodovinski čas in vpliv glasbe na evropsko zgodovino. Vanj je koreograf vpletel glasbo Ludwiga van Beethovna, Johanna Straussa, Johanna Straussa ml., Josefa Straussa in Gustava Mahlerja.

Koreografijo Opus 73 je Zanella zgradil okrog Beethovnovega klavirskega koncerta št. 5 v Es-duru, znanega tudi pod naslovom Imperator. V njem bo kot solist nastopil pianist Petar Milić. Kot piše v sporočilu za javnost, koreografija po njegovih besedah sloni na dveh stebrih: neizmerni moči, ki deluje kot moška sila, in romantičnem vzdušju, ki je povezano z žensko energijo.

Drugi del večera Vsi na valček je posvečen tradiciji novoletnih koncertov Dunajskih filharmonikov, ki na prvi dan leta pošilja v svet sporočilo umetnosti o lepoti, miru in enotnosti. Zanella ga je postavil že za balet Dunajske državne opere, kjer je bil vodja baletnega ansambla. Postal je zaščitni znak ansambla, z njim pa so dunajski baletniki nastopali po vsem svetu.

"To je nostalgična, moderna, romantična in zabavna baletna poslastica, polna energije in humorja. Pričarala bo večer v slogu tradicionalnih novoletnih koncertov Dunajskih filharmonikov," je povedal Zanella, ki zdaj umetniško vodi ljubljanski Balet.

V predstavo je vključil številčno zasedbo članov ljubljanskega ansambla in nekaj gostov. Kostumografija je delo Anne Marie Legenstein, Alexandre Burgstaller in Olgice Gjorgieve, prvi dve se podpisujeta tudi pod scenografijo. Svetlobo je poleg koreografa sooblikoval še Jasmin Šehić. Orkester bo vodila dirigentka Živa Ploj Peršuh.