Slovenija 8.4.2022 10:02

Prva nagrada Brumen za življenjsko delo Petru Skalarju

Ljubljana, 8. aprila - Fundacija Brumen bo letos podelila prvo nagrado za življenjsko delo. Prvi prejemnik je Peter Skalar, ki je s svojim delom opravil pionirsko vlogo pri vzpostavljanju oblikovanja vidnih sporočil. Nagrado mu bodo podelili v sredo, 13. aprila, ob 19. uri na odprtju razstave in podelitvi nagrad 10. bienala Brumen v Narodni galeriji.

Ljubljana. Peter Skalar. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Peter Skalar.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Skalar je ena najpomembnejših osebnosti grafičnega oblikovanja in vidnih sporočil v Sloveniji. Najprej je pomemben zaradi svojega opusa, v katerem prevladuje natančno premišljen ustvarjalni pristop z jasno in trdno strukturo likovnih elementov ter z visoko stopnjo askeze, ki pa je funkcionalen in prijazen do uporabnika.

Njegov kultivirani likovni jezik je v javni skupni prostor vedno prinesel presežek; s svojimi deli je postavil vidna sporočila na raven javne dobrine, ki plemeniti naše skupno okolje. Zaveda se pomena dobro strukturiranega likovnega polja, kompozicije, sintakse in semantičnih poudarkov, ki grafičnemu oblikovanju in vidnim sporočilom sploh omogočijo, da dosežejo in nagovorijo ciljno publiko. Primarna likovna sintaksa ter premišljena semantična nadgradnja skupaj s ubrano tipografsko strukturo dajejo njegovim delom jasnost, odličnost in eleganco, piše v utemeljitvi.

Njegova dela izražajo intelektualno širino, ki bogati tudi nas. Še kako dobro se zaveda pomena in družbenega poslanstva grafičnega oblikovalca za sodobno vizualno kulturo. Je tudi pisec strokovnih besedil in dober poznavalec teorije.

Aktivno se je angažiral pri razvoju stroke. Sestavljal je jedro skupine kolegov v prizadevanjih za ustanovitev visokošolskega študija oblikovanja v okviru ljubljanske akademije za likovno umetnost. Tako je pomembna tudi njegova vloga pedagoga in predavatelja na leta 1984 ustanovljenem oddelku za oblikovanje. Bil pa je tudi med soustanovitelji Fundacije Brumen, ki jo je vodil vrsto let, kot tudi bienale Brumen.

Skalar je leta 1960 vpisal študij arhitekture na FAGG v Ljubljani. Nekaj časa je študiral tudi na eksperimentalni B smeri na oddelku za arhitekturo pri Edu Ravnikarju, pri katerem je tudi diplomiral. Po diplomi je pridobil status samostojnega oblikovalca in skupaj s Špelo Kalin in Sašom Mächtigom ustanovil Studio ARS, ki pa so ga leta 1969 preimenovali v Studio MSSV, v katerem so se jim pridružili Judita Skalar, Matjaž Vipotnik in Janez Suhadolc.

Nagrado mu bodo podelili v okviru 10. bienala slovenskega oblikovanja Brumen, ki je osrednji dogodek na področju oblikovanja v Sloveniji. Na njem se predstavijo najboljši dosežki slovenskega oblikovanja v zadnjih dveh letih, mednarodna žirija pa vrhunskim projektom podeli istoimenske nagrade.