Slovenija 9.4.2022 8:00

V CD premiera novega mladinskega filma Vesolje med nami

Ljubljana, 9. aprila - V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bodo nocoj ob prisotnosti filmske ekipe premierno prikazali igrani celovečerni film Vesolje med nami režiserke Rahele Jagrič Pirc. Mladinski film gledalca popelje v svet odkrivanja vesolja. Na rednem sporedu slovenskih kinodvoran bo 21. aprila.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Mladinska drama o odraščanju je postavljena v Kostanjevico na Krki, govori pa o 14-letnemu najstniku Tobiju, ki z mamo pripotuje iz Kanade na obisk k babici v Slovenijo. Tu se nikakor ne more vključiti v lokalno okolje, ki ga ne sprejema.

Po naključju odkrije star observatorij in se spozna z njegovim lastnikom Hermanom, kar mu zapolni čas v tuji deželi. Poleg tega spozna še pustolovsko Tjašo, s katero doživi prvo simpatijo. Na nek način je prisiljen, da se sooči z odnosi, ki ga pripelje do tega, da se mora naučiti biti korak bližje svetu odraslih, je o vsebini filma povedala režiserka.

Rahela Jagrič Pirc je navdih za celovečerni prvenec, za katerega je napisala tudi scenarij skupaj z Darjo Medić, dobila pri ljubiteljskem astronomu z lastnim observatorijem: "Pri njemu smo odkrivali različne galaksije in ozvezdja, kar je name naredilo velik vtis, ki sem ga želela vizualno ponazoriti v zgodbi."

Film so posneli poleti 2020. Med snemalnimi lokacijami so bili Vikrče pri Medvodah, Zaplana v okolici Vrhnike, Kostanjevica na Krki z okolico in letališče Brnik.

Snemali so ga po prvem zaprtju zaradi epidemije koronavirusa, kar jim je predstavljalo izzive pri vajah in organizaciji ter negotovost glede tega, ali bodo produkcijo sploh lahko izpeljali. "Imeli smo srečo v nesreči, ker je bil lockdown, potem so države z razpisi nekoliko zamujale, ampak na koncu se nam je izšlo, da smo zbrali dovolj sredstev, da smo ga lahko posneli," je povedal producent Boštjan Ikovic iz produkcijske hiše Arsmedia.

V filmu igrajo Kolja Chilima Budišin, Ivo Barišič, Manca Dorrer, Irena Mihelič, Alenka Kraigher, Aljaž Jovanovič, Aliash Tepina, Matic Jamar, Neja Čušin, Jakob Cilenšek, Liam Cimperman in drugi.

Direktor fotografije je bil Darko Herič, montažer Mateja Rackov, snemalca zvoka Primož Debeljak in Jaka Batič, skladatelj Janez Dovč, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenograf Miha Ferkov, kostumografinja Nadja Bedjanič, oblikovalka maske pa Anita Ferčak. Direktorica filma je Amela Ikovic.

Film je sofinanciral Slovenski filmski center (SFC), finančno podporo pa je prejel tudi od Filmskega centra Srbije in srbskega ministrstva za kulturo. Koproducenti so RTV Slovenija, MB Grip, NuFrame, Zvokarna in Mir Media Group iz Srbije s sodelovanjem Filmskega studia Viba film.

Premiera v CD bo v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga SFC v sodelovanju s CD pripravlja od jeseni 2017.