Svet 12.4.2022 5:00

Rodinov Mislec junija na dražbo v Parizu

Pariz, 12. aprila - Avkcijska hiša Christie's bo 30. junija na dražbi v Parizu ponudila kip Misleca francoskega kiparja Augustea Rodina. Zanj se nadejajo iztržiti od devet do 14 milijonov evrov. Danes obstaja približno 40 kopij Misleca, pri čemer jih je veliko nastalo po umetnikovi smrti leta 1917. Odlitek, ki ga bodo ponudili na dražbi, je iz zasebne zbirke.

Francija, Pariz. Sloviti kip z imenom Mislec. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Francija, Pariz.
Sloviti kip z imenom Mislec.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Ena na svetu najbolj znanih umetnin prikazuje moškega, ki si z roko podpira brado. Po pisanju francoske tiskovne agencija AFP je bil Mislec v osemdesetih letih 19. stoletja sprva zasnovan kot bistveno manjša skulptura in je bil del Rodinove serije Vrata pekla, ki temelji na Dantejevi Božanski komediji. Pozneje je bil povečan in je postal samostojna skulptura.

Danes je obstaja približno 40 kopij, pri čemer jih je veliko nastalo po umetnikovi smrti. Na dražbi v Parizu bodo ponudili odlitek s črno in rjavo patino, ki je del zasebne pariške zbirke in je bil odlit leta 1928 v livarni Alexis Rudier. Slednja je odlila več Rodinovih najslavnejših bronastih del.

Francoska država je po pisanju AFP med letoma 1919 in 1969 naročila 26 odlitkov kipa. Poleg kopij v Rodinovem muzeju in na njegovem grobu v bližini Pariza so danes nekatere najdragocenejše na Univerzi Columbia v New Yorku, v muzeju Legije časti v San Franciscu in v muzeju Ca'Pesaro v Benetkah.

Kip, ki ga bodo ponudili na dražbi hiše Christie's, bo na ogled v New Yorku in Hongkongu, 23. junija ga bodo razstavili v Parizu.

Kot še piše AFP, je bila rekordna cena za Rodinovega Misleca dosežena leta 2013, ko so ga pri akvcijski hiši Sotheby's v New Yorku prodali za 15,2 milijona ameriških dolarjev.

Rodin (1840-1917) se je rodil v Parizu. Šolal se je na Ecole des arts decoratifs v Parizu. Nekaj časa je delal v tovarni porcelana v Seversu, nato je ustvarjal v Bruslju. Izpopolnjeval se je v Italiji, od leta 1894 je živel v francoskem Meudonu.

Njegova dela z realističnimi in impresionističnimi slogovnimi značilnostmi se odmikajo od akademskega klasicizma ter z nekaterimi naturalističnimi potezami in predvsem z inovativnimi ekspresivnimi oblikami spomeniške plastike utemeljujejo moderno kiparstvo. Bil je tudi pomemben portretist, poleg tega je ustvaril vrsto risb in akvarelov.