Svet 13.4.2022 10:23

Znani nominiranci za britansko Turnerjevo nagrado

London, 13. aprila - Za Turnerjevo nagrado, eno najprestižnejših priznanj za sodobno umetnost v Veliki Britaniji, so letos nominirani Heather Phillipson, Ingrid Pollard, Veronica Ryan in Sin Wai Kin. V ožji izbor so se uvrstili s samostojnimi projekti, so v torek sporočili iz galerije Tate Liverpool. Zmagovalec bo znan decembra.

Heather Phillipson je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v Veliki Britaniji najbolj znana po skulpturi, razstavljeni na londonskem Trafalgarskem trgu - velikanskem kupu stepene smetane s češnjo, muho in dronom na vrhu. Delo z naslovom The End je od januarja 2020 dve leti stalo na praznem podstavku na trgu v središču britanske prestolnice.

Umetnica, ki se ukvarja z videom, kiparstvom in risanjem, je nominirana za omenjeno delo in samostojno razstavo z naslovom Rupture No 1: blowtorching the bitten peach v galeriji Tate Britain. Žirija je izpostavila "drzen in prefinjen način, na katerega umetnica prepleta absurd, tragedijo in domišljijo, da bi raziskala nujne in kompleksne ideje," piše v sporočilu za javnost.

V Torontu rojena in v Londonu živeča umetnica Sin Wai Kin - nekdaj znana kot Victoria Sin-, ki se identificira kot nebinarna oseba, je nominirana za sodelovanje na British Art Show 9 in samostojno predstavitev v hongkonški galeriji Blindspot.

"Dela temeljijo na lastnih izkušnjah bivanja med binarnimi kategorijami in ustvarjajo fiktivne pripovedi, ki opisujejo življenjsko realnost želje, identifikacije in zavesti," je zapisala žirija.

Ingrid Pollard, ki se posveča predvsem fotografiji, ukvarja pa se tudi s kiparstvom, filmom in zvokom, je nominirana za razstavo Carbon Slowly Turning v Milton Keynesu v osrednji Angliji.

Njena dela postavljajo pod vprašaj naš odnos do naravnega sveta in preizprašujejo ideje, kot so britanskost, rasa in spolnost," je svoj izbor utemeljila žirija.

Veronica Ryan, britanska kiparka, rojena na Montserratu, je za nagrado nominirana za samostojni razstavi v Bristolu in Londonu, kjer je predstavila kiparske objekte in instalacije, za katere je uporabila posode in predale ter kombinacije naravnih in izdelanih oblik. Žirijo je navdušila "čutnost in taktilnost njenih skulptur".

Alex Farquharson, direktor Tate Britain in sopredsedujoči žiriji za nagrado, je ob razglasitvi nominirancev povedal, da so galerije in muzeji, ki so lani ponovno odprli vrata po številnih zaprtjih zaradi pandemije covida-19, ustvarili "izjemnih 12 mesecev za sodobno britansko umetnost".

"Umetnost nam je v preteklem letu ponudila prepotreben užitek in umik, pomagala pa nam je tudi pri ponovnem povezovanju med seboj in s svetom okoli nas, kar na različne načine ponazarjajo prakse štirih umetnikov v ožjem izboru," je dodal.

Razstava del nominirancev bo od 20. oktobra do 19. marca 2023 na ogled v galeriji Tate Liverpool. Zmagovalca bodo razglasili decembra na podelitvi nagrad v Liverpoolu. Prejel bo 25.000 funtov, preostali nominiranci pa po 10.000 funtov.

Turnerjeva nagrada se letos prvič po 15 letih vrača v Liverpool. Tate Liverpool je bila prva galerija izven Londona, ki je nagrado gostila leta 2007.

Lani je bilo za Turnerjevo nagrado prvič nominiranih pet umetniških kolektivov, ki s svojim ustvarjanjem navdihujejo družbene spremembe - Array Collective, Black Obsidian Sound System (B.O.S.S.), Cooking Sections, Gentle/Radical in Project Arts Works. Turnerjevo nagrado je prejel Array Collective iz Belfasta.