Slovenija 14.4.2022 8:00

Duba Sambolec dobitnica Jakopičeve nagrade za življenjsko delo

Ljubljana, 14. aprila - V Moderni galeriji bodo drevi podelili najvišje nacionalne nagrade za likovno umetnost, poimenovane po Rihardu Jakopiču, za leto 2022. Nagrado za življenjsko delo prejme vizualna umetnica Duba Sambolec, Jakopičevo nagrado prejme kipar in videast Tobias Putrih, Jakopičevo priznanje za mladega avtorja pa slikarka Neja Zorzut.

Ljubljana. Moderna galerija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Moderna galerija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Leta 1949 v Ljubljani rojena Duba Sambolec je na ljubljanski likovni akademiji opravila magisterij iz kiparstva in kiparsko specialko pri Dragu Tršarju. Ustvarjala je multimedijske instalacije, umetniške videe in video performanse, risbe, fotografije in digitalne fotokolaže. Ukvarjala se je tudi z raziskovanjem zvoka. Poleg umetniškega in kuratorskega dela je izjemnega pomena njeno pedagoško delo, s katerim je začela v 80. letih minulega stoletja v Ljubljani in nadaljevala v tujini - v Trondheimu in Oslu.

Imela je približno 38 samostojnih razstav doma in po svetu ter sodelovala na številnih selekcioniranih skupinskih razstavah. Med drugim je razstavljala na bienalih v Benetkah in Sao Paulu, kamor je bila povabljena osebno. Njena dela so v stalnih zbirkah muzejev za moderno in sodobno umetnost v Ljubljani, Zagrebu, Beogradu in Sao Paulu ter v zasebnih zbirkah v Sloveniji in Evropi. Bila je prejemnica več študijskih štipendij, ki so ji omogočile ustvarjanje v tujini. Je tudi prejemnica številnih nagrad in priznanj, med njimi nagrade Prešernovega sklada.

Kot je v strokovni utemeljitvi vloge za nagrado zapisala umetnostna zgodovinarka Barbara Borčič, je avtorica razmišljujoča umetnica, ki se odziva na vsakokratno aktualno družbeno in politično situacijo, tematizira družbeno pasivnost in vlogo umetnosti v družbi ter tudi izmuzljiva identitetna in etična vprašanja. Pomembno sooblikuje koncept razširjene umetnosti in javnega dialoga o sodobni umetnosti in kulturi. V svojem umetniškem opusu je prehodila pot od modernistične skulpture, ekscentrične abstrakcije in minimalističnih kosov do postmodernistične hibridnosti in več medijskih razsežnosti.

Prejemnik nagrade Riharda Jakopiča akademski kipar in videast Tobias Putrih je diplomiral iz kiparstva na ljubljanski likovni akademiji, kjer je tudi magistriral iz kiparstva in videa. Študiral je tudi na akademiji za umetnost v Düsseldorfu. Veliko razstavlja doma in po svetu, njegova dela so vključena v številne muzejske zbirke. Prejel je več nagrad in priznanj, tudi nagrado Prešernovega sklada. Živi in ustvarja med Ljubljano in Cambridgeem, kjer deluje tudi kot predavatelj. Lani je v Moderni galeriji pripravil odmevno razstavo, na kateri je predstavil delo zadnjih dveh desetletij.

Prejemnica priznanja za mladega avtorja slikarka Neja Zorzut je diplomirala na oddelku na slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani in leta 2020 zaključila magistrski študij.

Žirijo so sestavljali predstavniki odbora ustanoviteljev nagrade - Borut Vogelnik (ALUO), Aleš Vavpotič (Moderna galerija), umetnostna zgodovinarka Barbara Borčič (Slovensko društvo likovnih kritikov) in akademski slikar Silvester Plotajs Sicoe (Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov - ZDSLU), ki je bil predsednik žirije. Obravnavala je 24 prispelih predlogov.

Organizator vsakoletne podelitve je ZDSLU v sodelovanju z Moderno galerijo. Finančni del nagrade zagotovi ministrstvo za kulturo.

V Galeriji ZDSLU bodo po podelitvi nagrad odprli samostojno razstavo Dube Sambolec, ki bo na ogled do 6. maja.