Slovenija 14.4.2022 13:06

Beletrina z novo zbirko svetovne in slovenske mladinske klasike

Ljubljana, 14. aprila - Založba Beletrina je zasnovala novo zbirko svetovne in slovenske mladinske klasike, ki so jo poimenovali Zvezdna Beletrina. Zbirka, v kateri bo v prihodnjih petih letih izšlo 25 del, je nastala v sodelovanju z učenci Osnovne šole Vižmarje - Brod. Urednica zbirke je tamkajšnja učiteljica slovenščine Anita Dernovšek.

Ljubljana. Knjiga Založbe Beletrina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjiga Založbe Beletrina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pri založbi Beletrina so v katalogu zbirke navedli, da je namenjena mladim od 8 do 99 let in primerna za družinsko branje, šole, šolske bralne klube, knjižnice in ljubitelje večne klasike.

Letošnji prvi letnik Zvezdne Beletrine prinaša Malega princa z novim prevod Jaroslava Skrušnyja, Alico v čudežni deželi v prevodu Milana Dekleve in Ostržka, ki ga je prevedla Dušanka Zabukovec. Ponatisnili so tudi Butalce Frana Milčinskega in Pridi, mili moj Ariel Mire Mihelič.

Programski direktor založbe Beletrina Aleš Šteger je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi zbirke povedal, da je nova zbirka kot nikoli doslej nastajala načrtno in z roko v roko z mladimi bralci, ki so jih med drugim povprašali za mnenje tako o platnicah kot imenu in ilustracijah nove zbirke, pri založbi pa so se ravnali tudi glede na njihovo mnenje.

Številne knjige, ki jih prinaša zbirka Zvezdna Beletrina, so nastajale že pred stoletjem in se sto let tudi že berejo, a so po besedah Štegra takšne, ki se zmeraj berejo, saj "v sebi nosijo nekaj več". Bile so tudi že prevedene, a ker se je slovenski jezik v tem času zelo spreminjal, so sedaj izšle v novih prevodih, pri slovenskih knjigah pa so "obzirno posodobili jezik", saj se je slovenski jezik v zadnjih sto letih zelo spreminjal, je še povedal Šteger. Želi si, da bi knjige mladim, ko jih preberejo, služile kot izhodišče za njihova nadaljnja raziskovanja. Zbirko Zvezdna Baletrina tudi zaradi tega spremlja posebna spletna stran z zabavnimi nalogami in igrami tako za bralce kot učitelje.

Nekatere knjige so izšle tudi z novimi ilustracijami, pri nekaterih so se odločili za prvotne. Nove naslovnice so plod sodelovanja med ilustratorjem Damijanom Stepančičem in oblikovalcem Luko Mancinijem. Stepančič je povedal, da je v njih poskušal "vgraditi bralski virus", za katerega upa, da bo bralce spremljal skozi celotno zbirko. Naslovnice je opisal kot sodobne, komunikativne in tudi provokativne, njihov namen pa je tudi, da bralce pritegnejo h knjižni polici.

Urednica zbirke in učiteljica slovenščine Anita Dernovšek je menila, da zbirka Zvezdna Beletrina mladim bralcem ponuja, da postanejo boljši, razmišljajoči bralci, h kritičnemu razmišljanju pa jih spodbujajo že naslovnice.

"Brez branja smo samo lutke," je rekla Anita Dernovšek. Podobno je menil tudi Šteger, ki je dodal, da je mogoče svobodo soustvarjati tudi preko knjig. "Ko beremo knjige, na nek način beremo svobodo, ki jo nosimo v sebi," je še dejal.