Slovenija 15.4.2022 7:35

V UGM razstava Slovenskega bienala ilustracije

Maribor, 15. aprila - Umetnostna galerija Maribor (UGM) gosti razstavo 14. Slovenskega bienala ilustracije, ki ponuja pregled čez odličnost in raznolikost ustvarjanja. Predstavljenih je več kot 80 avtorjev in avtoric z originalnimi ilustracijami, nastalimi v zadnjem obdobju.

Maribor Umetnostna galerija Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor
Umetnostna galerija Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Razstavo bo danes odprla predsednica strokovne žirije za izbor del in podelitev nagrad 2021 Tatjana Pregl Kobe. Ob tem lahko obiskovalci prelistajo več kot 50 knjig, ilustriranih z originali na razstavi.

Bienale ilustracije od leta 1993 organizira Cankarjev dom skupaj z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov. Ta likovna manifestacija že več kot četrt stoletja združuje starejše in mlajše generacije umetnikov ilustratorjev ter njihove najboljše dosežke potrjuje z nagrado, plaketami in priznanji Hinka Smrekarja. Tokrat je posebna pozornost namenjena ilustratorju Danielu Demšarju, prejemniku nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo.

Bienalna razstava letos prvič gostuje v Mariboru. "Razstava ves čas ohranja ustvarjalno moč in razkriva odličnost slovenske ilustracije z najrazličnejšimi avtorskimi poetikami, hkrati pa spremlja nove likovne izraze, rešitve in tehnike, saj umetniki ves čas prenavljajo slikarske tehnike, uvajajo elemente filma, stripa, animiranega filma, elektronskih medijev in drugih sodobnih tehnologij," sporočajo iz UGM.

Razstava je po njihovih navedbah dragocen prispevek k uveljavljanju ilustracije, ki je v svojem največjem segmentu otroške ilustracije nepogrešljiva pri sooblikovanju likovnega razumevanja mladih in najmlajših. Kot takšna je bistvena v vzgojni in izobraževalni vlogi, kjer kot slikovna govorica soustvarja človekovo zavest in likovno občutljivost.

Razstava bo na ogled do konca julija.