Svet 16.4.2022 6:00

Picassova hči muzeju v Parizu podarila očetove umetnine

Pariz, 16. aprila - Hči španskega umetnika Pabla Picassa Maya Ruiz-Picasso je Picassovemu muzeju v Parizu podarila izbor očetovih del iz svoje zasebne zbirke. Javnost jih ima priložnost prvič videti na razstavi, ki je v muzeju na ogled od danes. Po pisanju španske tiskovne agencija EFE ponujajo vpogled v manj znana obdobja Picassove umetniške kariere.

Donacija obsega osem del, večinoma slik. Ob delih iz zbirke Picassovega muzeja bodo razstavljene do 31. decembra 2023.

"Moja mati je slutila, da bi nekatera dela, ki jih podedovala, lahko našla svoje mesto v muzeju. Zato je izbrala dela, ki so ji bila posebej pri srcu," je za agencijo EFE povedala Picassova vnukinja Diana Widmaier-Picasso, ki je tudi ena od kustosinj razstave.

Poleg upoštevanja čustvene vrednosti je Picassova hči dela za donacijo izbrala na podlagi trenutnih vrzeli v muzejski zbirki. Med deli v donaciji je denimo realistični portret Joseja Ruiza y Blasca, umetnikovega očeta, ki ga je Picasso naslikal pri štirinajstih letih in ki priča o njegovem mojstrstvu že v mladosti. Nova pridobitev muzeja je tudi kubistična podoba mlade Maye z liziko in delo z naslovom El bobo, ki ponazarja umetnikovo vrnitev k njegovim španskim koreninam v 30. letih minulega stoletja.

Med deli je tudi skicirka Maye Ruiz-Picasso, v katero je njen oče risal skice, da bi jo kot dekle naučil risati; risbe je nato ocenila, kot da bi bila njegova učiteljica. V donaciji pa so med drugim še kipec ženske iz leta 1945, ki ga je navdihnila umetnost paleolitika, skicirka iz leta 1962, portret moškega iz leta 1971 in Picassova študija za igralca mandoline iz leta 1932.

Maya se je rodila leta 1935 iz Picassovega razmerja z Marie-Therese Walter. Z očetom je preživela le malo časa, večina njenih spominov na otroštvo pa sega v čas druge svetovne vojne. Umetnik jo je med vsemi svojimi otroki najpogosteje portretiral. Med letoma 1938 in 1939 je nastalo 12 portretov.

Maya, ki se zaradi krhkega zdravja ni udeležila predstavitve razstave, je po pisanju agencije EFE z očetom preživljala le konce tedna in pozneje nekaj počitnic, ko je Picasso živel s svojo novo družino, ona pa je bila za varuško Claudeu in Palomi.