Svet 19.4.2022 5:00

Sirska vojna drama po desetletnem bojkotu premierno na savdski televiziji

Damask, 19. aprila - Sirska vojna drama se je ta mesec v času muslimanskega svetega meseca ramazan pojavila na televizijski postaji v savdski lasti. S tem se je končal desetletje star bojkot zalivskih televizijskih postaj zaradi diplomatskega spora s sirsko vlado v Damasku.

Sirija, Damask. Pogled na prestolnico Sirije - Damask. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Sirija, Damask.
Pogled na prestolnico Sirije - Damask.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Sirske drame so že dolgo priljubljene po vsej regiji, a odkar so zalivske arabske države leta 2012 prekinile vezi s sirskim režim pod vodstvom Bašarja al Asada, so se televizijske hiše v regiji izogibale oddajam sirske produkcije, zlasti tistih, ki so povezane z vojno.

Sirski igralci so kljub temu še vedno našli pot na filmska platna prek vsearabskih produkcij in zgodovinskih dram v produkciji zalivskih televizijskih mrež, kot je priljubljena serija Bab al Hara. To pa ne velja za oddaje, ki so jih ustvarili izključno Sirci, in so se jih v Zalivu večinoma izogibali.

V znak sprememb je postaja MBC v savdski lasti začela med ramazanom sedaj predvajati sirsko serijo Suspenzija. Ramazan se je letos začel 2. aprila. V času ramazana je na Bližnjem vzhodu sicer gledanost televizije na višku.

Režiser Sejf Elsbej je povedal, da so serijo v arabskem jeziku posneli izven Damaska in je "prva družbena drama, ki so jo v celoti ustvarili Sirci in bo predvajana na televizijskem programu v savdski lasti od leta 2011", ko je izbruhnila vojna v Siriji.