Slovenija 19.4.2022 6:55

Sturgesov Slab dan v Black Rocku za začetek 9. Kurje polti

Ljubljana, 19. aprila - S projekcijo filma Slab dan v Black Rocku ameriškega režiserja Johna Sturgesa se bo drevi v Kinodvoru pričel 9. festival žanrskega filma Kurja polt, ki bo žaromete usmeril v spregledan žanr film soleil. Festival, ki se letos v celoti vrača v kinodvorane, bo do 24. aprila nudil nabor kultnih filmov iz preteklosti in sodobnih žanrskih predstavnikov.

Ljubljana. 9. festival žanrskega filma Kurja polt. Foto: Kurja polt

Ljubljana.
9. festival žanrskega filma Kurja polt.
Foto: Kurja polt

Najobsežnejši festivalski sklop Retrospektiva je letos posvečen filmu soleil, ki izvira iz filma noir. Termin film soleil je leta 2005 razvil ameriški kritik in kolumnist D. K. Holm ter z njim opisal filme, ki so se razvili v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Filmi so prikaz temačnejših plati človeške narave in ne potrebujejo okrilja teme.

"Naše predstave o kriminalki in trilerju (tako kot grozljivki) so morda preveč neločljivo povezane s temo. Ali pa mračne plati človeške eksistence, ki napaja imaginarij žanrskega filma, raje ne bi videli pri belem dnevu. Pa jo poglejmo!" je pred začetkom festivala v sporočilu za javnost pozvala snovalka programa in producentka Maša Peče. Retrospektiva zajema šest filmov, vključno s Slabim dnevom v Black Rocku (1955), zgodnjim filmom soleil, ki prepleta značilnosti vesterna in filma noir, in filmom Daj, mucka, ubij, ubij (1965), mojstrovino velikana ameriške seksploatacije Russa Meyerja.

Osrednji gost letošnje edicije bo avstrijski eksperimentalni filmar, umetnik in kurator Norbert Pfaffenbichler. V sklopu Fokus bosta v četrtek predvajana tako režiserjev film Sel iz senc (2013) kot njegovo najnovejše delo 2551.01 iz leta 2021. V sekciji Sodobni bodo prikazani lanskoletni nadnaravni triler Saloum, horror komedijo Ljubica, ne boš verjela ter Nori Bog, magnum opus ameriškega mojstra posebnih učinkov Phila Tippetta. V sodelovanju z revijo Ekran pa bo Kurja polt, ki poteka v soorganizaciji Kinodvora in Slovenske kinoteke, osvetlila prebujajoči se žanrski film Bližnjega vzhoda.

Med Posebne projekcije sta se letos uvrstili grozljivki Čarovnica (1922) danskega režiserja Benjamina Christensena in Zabaviščni park (1973), pol stoletja izgubljen in nedavno restavriran film v režiji očeta grozljivke Georgea A. Romera. Živa glasbena spremljava bo pospremila projekcijo prvega filma ob njegovi 100-letnici.

Pod okriljem festivala bodo potekale tradicionalne delavnice, v petek pa bo na sporedu še peta Konferenca kultnega filma, na kateri bosta predavala Kate Egan in Johnny Walker, poznavalca grozljivk z Univerze Northumbria iz angleškega Newcastla. Vstop bo prost.