Slovenija 19.4.2022 9:22

V GalerijaGallery razstavlja Zora Stančič

Ljubljana, 19. aprila - V GalerijaGallery bodo ob 19. uri odprli razstavo Zore Stančič. Vizualna umetnica v svoji praksi raziskuje grafiko in grafične tehnike. Na razstavi z naslovom Naročilo bo ponudila drugačen uvid v svoje delo in specifiko dela po naročilu. V prostoru GG na Trgu prekomorskih brigad 1 bo razstava na ogled do 29. maja.

Ljubljana. Vizualna umetnica Zora Stančič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vizualna umetnica Zora Stančič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Delo Zore Stančič je igrivo, eksperimentalno, njegova materialna plat pa je ravno tako pomembna kot njegova vsebina, je v vabilu na razstavo zapisala Ajda Ana Kocutar.

Umetničin atelje je zgovorna priča njenemu bogatemu opusu na eni strani in neumornemu veselju do nečesa novega na drugi. Veselju do novih poskusov, novih najdb, novih matric, vselej novih odtisov, z novimi prilagoditvami, novimi obrati in novimi kompozicijami, ki vodijo do novih ugotovitev, novih odkritij ter spet do novih poskusov.

Na razstavi Naročilo bo Zora Stančič ponudila drugačen uvid v svoje delo in specifiko dela po naročilu. Priložnost, izziv, možnost ustvariti nekaj novega za stanovanjsko hišo in njene stanovalce, ki se želijo obkrožiti z lepim. "Lepo, a ne brez možnosti konflikta. V prvi vrsti za umetnico, ki se, ne da bi se z vprašanjem naročila soočila prvič, spet vpraša, kaj tako delo zares pomeni in kako k njemu pristopiti. Po svoje, seveda," je še zapisala Ajda Ana Kocutar.

Po njenih napovedih bo na ogled grafika velikega formata. Umetnica je svojo igro matric in tekstur njihovih odtisov tokrat mislila večje, povečano in s tem v tisku ustvarila novo dinamiko.

"Po mnogih poskusih, ki smo jim priča na tokratni razstavi, je odtisnila več črtkano okroglih kompozicij različnih barv na velika, ravno tako raznobarvna platna. Eno od njih so zase izbrali naročniki, preostala pa so del procesa in njegovi cilji, oboje in nekaj vmes. So okna v to, kar je našlo svoje mesto. Kar je v umetničinem procesu nastajalo drugače, določeno z drugimi parametri in pospremljeno z več plastmi okoliščin in dejstev, pomislekov, premislekov in spet - poskusov," je še zapisala Ajda Ana Kocutar.

Grafičarka in vizualna umetnica Zora Stančič je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Sarajevu in nato končala grafično specialko na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri Zvestu Apolloniu. Študijsko se je izobraževala v Parizu, na Dunaju, v ZDA in na Češkem.