Svet 20.4.2022 5:00

Zbirka ameriške sodnice Ruth Bader Ginsburg na dražbi v podporo operi

Washington, 20. aprila - Na dražbi blizu Washingtona bodo ta mesec ponudili predmete, ki jih je zbrala preminula ameriška vrhovna sodnica Ruth Bader Ginsburg. Med njimi so Picassova keramika, dela starih mojstrov in krzneni plašč. Izkupiček od prodaje bo namenjen Narodni operi v Washingtonu.

ZDA, Washington D. C. Liberalna vrhovna sodnica ZDA Ruth Bader Ginsburg je 18. septembra 2020 umrla za rakom stara 87 let. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

ZDA, Washington D. C.
Liberalna vrhovna sodnica ZDA Ruth Bader Ginsburg je 18. septembra 2020 umrla za rakom stara 87 let.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Dražbo bo 27. in 28. aprila pripravila dražbena hiša v Aleksandriji v Virginiji, poudarila pa bo status legendarne sodnice ameriškega vrhovnega sodišča, ki je bila znana kot RBG. Sodnica je umrla septembra leta 2020 umrla v starosti 87 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruth Bader Ginsburg se je prvič uveljavila v 70. letih prejšnjega stoletja kot odvetnica. Zmagala je v več sodnih postopkih, ki so spremenili vrsto zakonov, diskriminatornih do žensk.

Leta 1993, ko jo je predlagal Bill Clinton, je postala šele druga ženska na vrhovnem sodišču ZDA, skupaj s Sandro Day O'Connor. Zagovarjala je napredne ideje, vključno s pravicami spolnih manjšin in priseljencev.

S svojim delom je z leti postala ikona, tudi med mlajšimi generacijami, ki so jo poimenovali Razvpita RBG (The Notorious RBG) po zgledu umorjenega raperja The Notorious B.I.G.

Zaslovela je tudi s svojim slogom oblačenja. Sestavljale so ga fino pletene rokavice, biserna ogrlica in ovratniki iz muslina.

Na dražbi bo več sto njenih osebnih predmetov, med njimi več plaket in medalj, ki jih je prejela v dolgoletni karieri.

Ruth Bader Ginsburg je pogosto obiskovala Washingtonsko narodno opero. Leta 2016 jo je občinstvo v Kennedyjevem centru nagradilo s stoječimi ovacije, ko se je pojavila na odru z majhno govorno vlogo v operi.