Svet 19.4.2022 18:21

Umrl avstrijski umetnik Hermann Nitsch

Dunaj, 19. aprila - V starosti 83 let je umrl avstrijski umetnik Hermann Nitsch, znan po slikah in performansih, v katerih je uporabljal kri in kadavre, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Nitsch je po hudi bolezni umrl mirno, je sporočila njegova družina.

Avstrija, Dunaj. V 83. letu starosti je umrl avstrijski umetnik Hermann Nitsch. Foto: dpa/STA

Avstrija, Dunaj.
V 83. letu starosti je umrl avstrijski umetnik Hermann Nitsch.
Foto: dpa/STA

Zaslovel je v 60. letih kot eden vodilnih predstavnikov Dunajskega akcionizma. Tedaj je razvil temelje svojega gledališča orgij in misterijev in ga zasnoval kot celostno umetnino, ki združuje prvine likovne, gledališke, glasbene in drugih umetnosti.

Kot takšna je obravnavala mitične prvine od antičnih figur do krščanskih predstav žrtvovanja in odrešenja, umetnik pa je predstave, ki so lahko trajale tudi več dni, uprizarjal predvsem na svojem dvorcu Prinzendorf v Spodnji Avstriji.

Ker je Nitsch pri tem uporabljal tudi pravo kri in žrtvene živali, je bil vseskozi izpostavljen ostri kritiki varuhov javne morale. V 60. letih je bil zaradi svojih akcij v Avstriji večkrat zaprt in se je zaradi tega za nekaj let preselil v Nemčijo.

Nitsch se je poleg umetniškega akcionizma uveljavil tudi kot grafik in slikar. Kot skladatelj se je posvečal sozvočju med zvokom in barvnimi toni, deloval in razstavljal je po vsem svetu, večkrat pa je sodeloval na documenti v Kasslu in na beneškem umetnostnem bienalu.

Avstrija žaluje za zanimivim slikarjem in impresivno osebnostjo, ki je redefinirala domačo umetnost, je ob njegovi smrti tvitnil avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen.

Nitschevi umetnosti sta posvečena muzeja v Avstriji in eden v Italiji.