Slovenija 20.4.2022 9:43

Na razstavi v CD predstavljena neodvisna umetnost 30. let minulega stoletja

Ljubljana, 20. aprila - V Cankarjevem domu (CD) bodo zvečer odprli razstavo Izven okvirja, ki bo predstavila Klub neodvisnih slovenskih likovnih umetnikov, skupino 14 umetnikov, ki je v zaostrenih političnih in gospodarskih okoliščinah 30. let 20. stoletja v kraljevini Jugoslaviji začenjala svoje profesionalne poti. Na ogled bo 70 umetniških del in dokumentarno gradivo.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Klub neodvisnih slovenskih likovnih umetnikov je sestavljalo 14 pomembnih umetnikov tistega časa: Zoran Didek, Boris Kalin, Zdenko Kalin, Stane Kregar, France Mihelič, Zoran Mušič, Nikolaj Omersa, France Pavlovec, Nikolaj Pirnat, Marij Pregelj, Karel Putrih, Maksim Sedej, Frančišek Smerdu in Evgen Sajovic.

Kot so ob razstavi zapisali v CD, je delovanje kluba odločilno zaznamovalo umetnost med obema vojnama, nato so člani kluba sooblikovali povojno umetnost in kulturo ter postali prvi profesorji na ljubljanski likovni akademiji. Študirali so sicer na akademijah v Zagrebu oziroma v Pragi.

V okviru kluba, v katerega so se povezali, so prirejali razstave, se borili za pravice umetnikov, ustanovitev ljubljanske Moderne galerije in likovne akademije, odkupe umetniških del, pisali v časopisih in revijah, prirejali umetniške plese in načrtovali študijska potovanja.

"Umetnost Neodvisnih je izstopala iz povprečja umetnosti 30. let in pomenila pomemben prelom v takratnem umetnostnem življenju, njihovo vzpenjajočo se pot pa je prekinila druga svetovna vojna. Ena izmed pomembnih problematik umetnosti tega časa je bilo vprašanje nacionalnega umetnostnega izraza, ki je zaposlovalo tudi Neodvisne. Kako izjemni umetniki so bili in kakšen pomen imajo danes, pa kaže tudi nesporno dejstvo, da so bila na njihovih razstavah prvič predstavljana danes nekatera ikonična dela, sami umetniki pa se uvrščajo med osrednja imena slovenske in jugoslovanske umetnosti 20. stoletja," so še zapisali v CD.

Precej del, uvrščenih na razstavo, bo javnosti predstavljenih prvič po približno 80 letih od njihovega nastanka. Poleg Galerije Božidar Jakac so umetniška dela in gradivo posodili zagrebški Nacionalni muzej moderne umetnosti, ljubljanska Moderna galerija, Mestni muzej Ljubljana (MGML), Umetnostna galerija Maribor, Narodna galerija, SNG Opera in balet Ljubljana, Belokranjski muzej Metlika, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Narodna in univerzitetna knjižnica, Zavod sv. Stanislava, Antikvitete Novak, Lah Contemporary, Galerija in dražbena hiša SLOART in številni zasebniki.

Razstava bo na ogled do 2. oktobra. Njena kustosinja in avtorica je Asta Vrečko, vizualna podoba pa je nastala v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer so bili za celosten grafičen izgled na študentskem natečaju izbrani Aja Vogrinčič, Juš Pustoslemšek in Matej Pavšek.

Spremljevalni del bo predstavil kulturno, umetniško in družabno življenje v 30. letih in prvi polovici 40. let 20. stoletja s poudarkom na Ljubljani, a v povezavi z drugimi središči, kot so Zagreb, Maribor, Ptuj, Celje, kjer so umetniki tudi delovali.