Svet 23.4.2022 15:00

V Benetkah odprli umetnostni bienale, glavna nagrada britanskemu paviljonu

Benetke, 23. aprila - V Benetkah so odprli letošnji 59. umetnostni bienale. Glavno nagrado, zlatega leva, so podelili britanskemu paviljonu, v katerem razstavlja umetnica Sonia Boyce z naslovom Feeling Her Way. Bienale, ki bo javnosti na ogled do 27. novembra, so odprli po enoletnem premoru zaradi pandemije, na njem pa so večinsko zastopane umetnice.

Benetke, Arsenale. 59. beneški umetnostni bienale. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Benetke, Arsenale.
59. beneški umetnostni bienale.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je ob nagradi zlati lev za najboljšo nacionalno udeležbo zapisala mednarodna žirija, Sonia Boyce v sodelovanju z drugimi temnopoltimi ženskami razkrije obilo zamolčanih zgodb. Ima zelo sodoben jezik v povezavi z razdrobljenimi oblikami, ki jih gledalec ob doživljanju paviljona lahko sestavi skupaj.

Zlatega leva za najboljšo predstavitev na glavni razstavi Mleko sanj je dobila ameriška umetnica Simone Leigh za "natančno raziskano, virtuozno realizirano in močno prepričljivo monumentalno kiparsko delo". Srebrnega leva pa je dobil umetnik Ali Cherri iz Bejruta, ki sicer živi v Franciji, za interdisciplinarno in večplastno predstavitev, ki "meditacijo o zemlji, ognju in vodi popelje iz konstruktivne perspektive v mitsko dimenzijo", piše na spletni strani bienala.

Po poročanju španske tiskovne agencije EFE je bila na odprtju v središču Ukrajina, ki na bienalu razstavlja svoja dela kljub napadu Rusije na to državo. Sredi beneških Vrtov, kjer se nahaja ruski paviljon, je Ukrajina postavila trg z vrečami peska, ki ponazarjajo tiste, ki jih uporabljajo v spopadih za zaščito pred bombami in zapisi, ki obtožujejo grozote vojne.

Organizatorji bienala, ki velja za enega najbolj priznanih umetniških dogodkov na svetu, so ukrajinskemu umetniku Pavlu Makovu pomagali predstaviti njegovo instalacijo Vodnjak izčrpanosti.

Rusijo so zaradi napada Ukrajine z bienala izključili, umetniki, ki nasprotujejo režimu ruskega predsednika Vladimirja Putina, pa so kljub temu dobrodošli, poroča EFE.

Kustosinja Cecilia Alemani je osrednjo mednarodno razstavo Mleko sanj je naslovila po knjigi Leonore Carrington, nadrealistični zgodbi o čarobnem svetu, v katerem se liki preoblikujejo in spreminjajo. Na njej se predstavlja 213 umetnikov iz 58 držav, pri čemer je 90 odstotkov umetnic.

Slovenijo na bienalu zastopa slikar Marko Jakše z razstavo Brez gospodarja.