Slovenija 25.4.2022 9:27

Obstanek Tartini festivala pod vprašajem

Piran, 25. aprila - Tartini festival ni bil uspešen niti na štiriletnem programskem razpisu ministrstva za kulturo niti na štiriletnem projektnem razpisu, kar je, kot so zapisali organizatorji, v letošnjem Tartinijevem letu "dokaj nenavadno". Kljub temu se bodo trudili, da 21. Tartini festival izpeljejo v čim bolj neokrnjeni obliki, za naprej bo potreben razmislek.

Piran. Spomenik Giuseppeja Tartinija na Tartinijevem trgu v Piranu. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Piran.
Spomenik Giuseppeja Tartinija na Tartinijevem trgu v Piranu.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot so spomnili v sporočilu za javnost, letos mineva 330 let od rojstva skladatelja in enega največjih violinistov svoje dobe Giuseppeja Tartinija, ki se je leta 1692 rodil v Piranu. Vlada je v začetku lanskega decembra leto 2022 razglasila za Tartinijevo leto, razglasitev Tartinijevega leta pa naj bi spodbudila programe glasbenega raziskovanja in izobraževanja ter pripravo vsebin, ki se bodo navezovale na jubilej.

Tartini festival po navedbah organizatorjev vse od svojih začetkov predstavlja vse to, a sredstev sofinanciranja štiriletnega projekta 2022-2025 ni prejel, kljub temu, da uspešno deluje že več kot 20 let ter je eden prepoznavnejših festivalov baročne glasbe v tem delu Evrope.

Gostil je številne vrhunske orkestre, komorne zasedbe in soliste iz Slovenije in tujine, kot so Giuliano Carmignola, Mario Brunello, Sergio Azzolini, Christophe Coin, Beneški baročni orkester (Venice Baroque Orchestra), I Solisti Veneti, Deutsche Kammerakademie Neuss, ansambel Arte dell'Arco, Vladimir Mendelssohn in Svetlin Roussev.

Vsako leto gostijo tudi svetovno znane violiniste, ki zaigrajo na Tartinijevo violino, mladim nadarjenim slovenskim glasbenikom pa je namenjen festivalski sklop Tartini junior. Festival že leta sodeluje z lokalno skupnostjo, še zlasti z nekaterimi ustanovami. Skupaj z Veneto festivalom (Festival Internazionale Giuseppe Tartini) že več let gradijo mednarodno partnerstvo, ki je nastalo na pobudo maestra Claudia Scimoneja.

Konec lanskega leta so se prijavili na štiriletni programski razpis, kjer, kot so zapisali, kljub vsem referencam, uspešno izpeljanim festivalom v času pandemije, napovedi vrhunskega programa festivala in podpornih programov niso bili izbrani.

Sledila je prijava na štiriletni projektni razpis. Ministrstvo za kulturo je sredstva Tartini festivalu odtegnilo tudi na tem razpisu, kar pa je v Tartinijevem letu, kot so zapisali, dokaj nenavadno. Ne glede na to, da so pripravili bogat program, jim strokovna komisija na ministrstvu za kulturo ni podelila zadostnega števila točk za dodelitev sredstev, so zapisali. Sprašujejo se, čemu Tartinijevo leto, če je ravno zdaj Tartini festival in njegov obstanek postavljen pod vprašaj.

Ker se letošnji Tartini festival pred vrati, jih čaka predvsem veliko dela in nujna prilagoditev programa. Ne glede na bistveno nižja sredstva za leto 2022 se bodo trudili, da 21. Tartini festival izpeljejo v čim bolj neokrnjeni obliki. Po zaključku letošnjega festivala pa bo potreben "razmislek o tem, kako ohraniti ta biser, ki na Obalo privablja številne turiste in neguje pomembno kulturno dediščino", so sklenili.

Letošnji Tartini festival je napovedan od 18. avgusta do 5. septembra.

STA je za pojasnilo zaprosila ministrstvo za kulturo.