Svet 29.4.2022 6:00

V objavo doslej neobjavljene jedkanice Luciana Freuda

London, 29. aprila - Pri založbi Modern Art Press bo 24. maja izšla publikacija Lucian Freud: Catalogue Raisonne of the Prints, v kateri bo objavljen celoten opus grafik britanskega umetnika Luciana Freuda. V njej bodo tudi doslej neobjavljene jedkanice, ki jih je umetnik zavrgel ali predelal.

Po pisanju spletnega portala The Guardian omenjene jedkanice ponujajo nov pogled na enega najbolj cenjenih umetnikov 20. stoletja. Razkrivajo njegov način razmišljanja in pričajo o pozornosti, ki jo je namenjal podrobnostim.

V katalogu bosta med drugim objavljeni božična voščilnica s tremi čolnički, ki naj bi jo Freud naredil še kot dijak, in osupljiva, neobjavljena študija ženske glave.

Nekatere grafike, ki bodo vključene v katalog, bodo prikazovale, kako je umetnik predeloval kompozicije, kako jih je popravljal v delih, s katerimi ni bil zadovoljen.

Avtor kataloga Toby Treves, nekdanji kustos za zbirke britanske umetnosti 20. stoletja v muzeju Tate, je povedal: "Nekaj je res čudovitih. Ob njih se človek vpraša, zakaj jih ni objavil, saj so odlične." Med drugim je izpostavil "zelo lepo" študijo glave, ki jo je morda navdihnila Susanna Chancellor, ena od Freudovih nekdanjih ljubimk. "Ta je še posebej lepa," je povedal.

Vključena bo tudi prva različica grafike s Freudovim hrtom Pluto, ki razkriva, da je bila na grafiki prvotno ob spečem psu upodobljena celotna Susanna Chancellor. Ker umetnik s kompozicijo ni bil zadovoljen, je dal ploščo izrezati tako, da je zgornji del njenega telesa odrezan.

Neobjavljene faze in poskusni odtisi za grafiko Ležeča figura, ki prikazuje performerja Leigha Boweryja, pa pričajo o tem, da je umetnik večkrat spremenil glavo, prav tako del trupa, dokler ni bil zadovoljen.

Veliko podob je bilo po pisanju spletnega portala med več kot 140 poskusnimi odtisi, ki jih je zbral leta 2017 preminuli grafik Marc Balakjian, ki je dolga leta tesno sodeloval s Freudom. Leta 2019 je zbirka prešla v londonski Muzej Viktorija & Albert, kjer v prihodnjem letu načrtujejo razstavo izbranih podob.

Treves, ki je skupaj s Catherine Lampert tudi soavtor knjige Lucian Freud: Catalogue Raisonne of the Paintings, ki bo izšla naslednje leto, je izpostavil Balakjianovo izjemno poznavanje tiskarske barve in občutljivo oko za nianse tonov. Freud se je od njega veliko naučil, Balakjian mu je s svojim znanjem odpiral vedno nove možnosti, meni Treves. "Marc je denimo naredil osem ali deset odtisov, vsakega z nekoliko drugačnim črnilom. Nato je Freud izbral in ostalo je recimo devet odtisov, ki niso bili objavljeni. Marc jih je hranil za primerjavo, in ko je umrl, so bili vsi tam," je povedal Treves.

Katalog raisonne pa bo vključeval tudi Balakjianov esej o sodelovanju z umetnikom.

Lucian Freud (1922-2011) je veljal za enega najpomembnejših britanskih umetnikov 20. stoletja. Ob avtoportretih je znan tudi po izjemno naturalističnih študijah aktov. Rodil se je v Berlinu, leta 1933 pa je z družino pred nacisti pobegnil v Veliko Britanijo. Britansko državljanstvo je imel od leta 1939. Bil je vnuk slovitega psihoanalitika Sigmunda Freuda.