Svet 27.4.2022 5:00

Miniaturna knjižica Charlotte Bronte v muzej v Yorkshiru

London, 27. aprila - Miniaturna knjižica pesmi, ki jo je napisala tedaj 13-letna Charlotte Bronte, bo kmalu nazaj na pisateljičinem domu v Yorkshiru. Britanska dobrodelna organizacija Friends of the National Libraries (Prijatelji narodnih knjižnic), ki je knjižico kupila za 1,25 milijona dolarjev, jo bo namreč podarila muzeju sester Bronte (Bronte Parsonage Museum).

Petnajst strani obsegajoča rokopisna knjižica iz leta 1829, ki je manjša od igralne karte, vsebuje deset neobjavljenih pesmi. Po več kot stoletju, ko njeno nahajališče ni bilo znano, se je ponovno pojavila minuli teden v New Yorku, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Knjižica z naslovom A Book of Ryhmes by Charlotte Bronte, Sold by Nobody, and Printed by Herself (Knjiga rim Charlotte Bronte, ki je nihče ni prodal in ki jo je natisnila sama) je ročno zašita in ima izvirne platnice iz rjavega papirja.

Britanska dobrodelna organizacija Friends of the National Libraries je potrdila, da je zbrala 1,25 milijona dolarjev, kar pomeni, da je knjižica "po centimetru verjetno najdragocenejši literarni rokopis, ki je bil kdaj koli prodan". Podarila jo bo muzeju sester Bronte v Haworthu v Yorkshiru, kjer je pisateljica romana Jane Eyre odraščala z brati in sestrami.

Glavna kustosinja muzeja Ann Dinsdale je izrazila hvaležnost vsem, ki so prispevali sredstva za nakup, potem ko so prodajalci iz New Yorka, ki želijo ostati anonimni, dobrodelni organizaciji ponudili prvo možnost odkupa. "Ko se vrne domov predmet, ki pripada družini Bronte, je vedno čustveno," je povedala in dodala: "Ta zadnja knjižica, ki se vrača na kraj, kjer je bila napisana, potem ko se je že zdelo, da je izgubljena, je za nas zelo posebna."

Javnost po pisanju AFP knjižice ni imela priložnost videti od novembra 1916, ko je bila na dražbi v New Yorku prodana za 520 dolarjev.

Sestre Bronte veljajo za najznamenitejše književnice, "ki so zrasle iz istega gnezda". Vse tri so v osami doma začele pisati že zelo zgodaj. Viharni vrh (Emily Bronte) in Jane Eyre (Charlotte Bronte) sta se uvrstila v kanon britanske književnosti, priljubljen je postal tudi roman Anne Bronte Gospa s Pustega brega.

Henry Wessells iz newyorške knjigarne James Cummins Bookseller je v minulem tednu za AFP povedal, da je zasebni lastnik rokopis našel v ovojnici, vstavljeni v knjigo. "Čudovito ga je videti od znotraj, kmalu ga bo lahko videl ves svet," je dodal.

Kot še piše AFP, je decembra dobrodelna organizacija Friends of the National Libraries za 19,5 milijona dolarjev kupila tudi zbirko knjig in rokopisov, vključno s sedmimi Charlottinimi miniaturami.