Na hitro prelistano 30.4.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 30. aprila - Pri založbi Litera je izšel roman Toma Podstenška Površinska napetost. Založba Miš je izdala otroško 52-nadstropno hišico na drevesu Andyja Griffithsa, založba Lud Literatura pesniški prvenec Aljaža Primožiča Čisto potiho, znanstvena založba ljubljanske filozofske fakultete Univerze in Založbe ZRC pa tretji zvezek Zgodovine glasbe na Slovenskem.

Ljubljana. Naslovnica tretje knjige o zgodovini glasbe na Slovenskem, ki je izšla v sozaložništvu Znanstvene založbe Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Založbe ZRC. Foto: Znanstvena založba FF UL

Ljubljana.
Naslovnica tretje knjige o zgodovini glasbe na Slovenskem, ki je izšla v sozaložništvu Znanstvene založbe Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Založbe ZRC.
Foto: Znanstvena založba FF UL

POVRŠINSKA NAPETOST S PORTRETOM OBČEČLOVEŠKE EKSISTENCIALNE RAZTRESENOSTI IN FRAGMENTARNOSTI

V zbirki sodobnega slovenskega leposlovja Piramida je izšel roman Površinska napetost. Le na videz ljubezenski roman, ki prek vprašanja, kako sem se znašla v tej situaciji, ki si ga zastavlja junakinja, postopoma preide v samorefleksijo. Njena pripoved je nehoten avtoportret, s tem pa tudi portret občečloveške eksistencialne raztresenosti, fragmentarnosti.

Junakinja v tem romanu je ves čas v naelektrenem stanju, morda tudi zaradi slutnje, da ni vse tako, kot si predstavlja in si upoveduje, najprej sama sebi, šele potem svojemu sogovorniku in ne nazadnje bralcu/-ki. S pripovedovanjem kot temeljnim načinom organiziranja človeške izkušnje, ki je hkrati tudi sredstvo za konstruiranje njenega osebnega modela resničnosti, junakinja na novo rekonstruira lastno identiteto. Drobni zdrs, morda razpoka, med tem, kar se je zares zgodilo, in tem, kar se je zgodilo samo navidezno, je nekaj, kar bo pritegnilo bralca/-ko tega izjemno komunikativnega romana Toma Podstenška, ki se spogleduje z različnimi žanri, so o romanu zapisali pri založbi Litera.

Tomo Podstenšek (1981) piše predvsem prozo, objavlja v domačih literarnih revijah, njegove kratke zgodbe, humoreske in pravljice pa so bile večkrat nagrajene ali odkupljene na natečajih Radia Slovenija in predvajane v oddajah Literarni nokturno, Humoreska tega tedna in Lahko noč, otroci. Doslej je izdal sedem romanov.

PESNIŠKI PRVENEC ČISTO POTIHO Z ISKRIVIMI IN ČUTNIMI VERZI

Pesniški prvenec Aljaža Primožiča čisto potiho šepetajoče vabi med iskrive in čutne verze, ki ne razglašajo velikih premikov, temveč se potapljajo v globoko intimo. Zbirko, ki se ukvarja s tematiko stalnega odraščanja in medosebnih odnosov, izrekajo raznoteri pesniški glasovi. Nagovarjajo nas domačno in zaupno, kot bi se z njimi družili ugnezdeni v fotelju ali pa kar med šuštečimi rjuhami. Neutrudno iskanje, ki se dogaja ob prevpraševanju identitet, smislov in bistva, se ironično približuje cilju, ki ni tako usklajen s predstavo o popolnosti, kot se zdi na prvi pogled. Zato se plast za plastjo razkriva spoznanje, da v tem življenju nikoli ne bomo do konca zadovolj(e)ni. In da to morda sploh ni tako zelo tragično, so o knjigi zapisali pri Lud Literatura.

Aljaž Primožič (2001) je pesnik in dramatik. Trenutno študira rusistiko in filozofijo na ljubljanski filozofski fakulteti. Je dobitnik nagrade Župančičeva frulica in lavreat male Veronike. Njegove pesmi so bile uvrščene v antologijo mlade poezije In zemlja je vibrirala kakor živo telo, njegov dramski tekst Kamenčki pa je del pete knjižne izdaje Tapetka! (JSKD). Od leta 2018 soustvarja literarni festival Izrekanja.

ZGODOVINA GLASBE NA SLOVENSKEM MED LETOMA 1800 IN 1918

S tretjo knjigo se zgodovinska pripoved o glasbi na Slovenskem osredotoča na dolgo 19. stoletje. S tem zajema prelomni čas, v katerem so se temeljito preoblikovale osnove družbene ureditve in kulturnega življenja, ki sodoločajo tudi našo sedanjost. V obravnavanem času so filozofske ideje razsvetljenstva dozorele v politične programe, ti pa v mrežo dogodkov, ki so postopno erodirali v stoletjih izoblikovano zgradbo evropske politične in kulturne ureditve. Glede na dinamičnost ustvarjalnih okoliščin v 19. stoletju se je zdelo smiselno pripoved o posameznih glasbenih zvrsteh in žanrih, ustanovah in okoljih, razdeliti na vrste individualiziranih prispevkov, so zapisali o knjigi pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

HIŠICA NA DREVESU S 13 NOVIMI NADSTROPJI

Hišica na drevesu avstralskega otroškega pisatelja Andya Griffithsa z ilustracijami Terryja Dentona in v prevodu Veronike Rot Gabrovec ima tokrat 52 nadstropij. Neverjetna hišica, v kateri živita Andy in Terry, nenehno raste; dodala sta ji trinajst novih nadstropij, vključno s sobo za razbijanje lubenic, s strojem za valove, z igro Kače in lestve v naravni velikosti (s pravimi lestvami in pravimi kačami), izstreljevalnikom korenja na raketni pogon, z akademijo za urjenje nindža polžev in najmodernejšo detektivsko agencijo z vso najmodernejšo detektivsko tehnologijo, kar je prava sreča, ker morata razrešiti veliko skrivnost: kje je gospod Veliki nos?, so o knjigi zapisali pri založbi Miš.