Svet 28.4.2022 10:44

LPS v petek v Torino, kjer jih čaka letošnji evrovizijski nastop

Torino, 28. aprila - Glasbena skupina LPS (Last pizza slice) se v petek odpravlja v italijanski Torino, kjer bo v areni PalaOlimpico letošnji Eurosong. LPS bodo s skladbo Disko nastopili na prvem polfinalnem večeru 10. maja kot peti po vrsti. Oba polfinala bosta sicer 10. in 12. maja, finale bo 14. maja, je objavljeno na strani MMC RTV Slovenija.

Ljubljana. Skupina LPS. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skupina LPS.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

LPS bodo na evrovizijskem odru imeli prvo samostojno vajo že to soboto.

"Zelo se veselimo nastopa pred tako številnim občinstvom. Dali bomo vse od sebe, upali na čim boljšo uvrstitev, zagotovo pa bomo imeli na to izkušnjo lepe spomine," so pred odhodom v Torino sporočili člani zasedbe LPS.

LPS so nastali leta 2018. Trenutno LPS sestavljajo Filip Vidušin (vokal), Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara), Zala Velenšek (bas kitara) in Žiga Žvižej (klaviature). Vsi so gimnazijci iz Celja.

Evrovizijsko občinstvo bodo skozi tri večere v živo popeljali trije voditelji: ena najuspešnejših italijanskih glasbenic Laura Pausini, priljubljeni televizijski in radijski voditelj Alessandro Cattelan ter britanski kantavtor Mika. Komentator vseh treh televizijskih prenosov na slovenski televiziji bo Andrej Hofer.

Za deset mest, ki vodijo v evrovizijski finale, se bo v prvem polfinalu, v katerem bodo svoje glasove lahko oddali tudi slovenski gledalci in žirija, poleg skupine LPS potegovali še predstavniki Albanije, Latvije, Litve, Švice, Ukrajine, Bolgarije, Nizozemske, Moldavije, Portugalske, Hrvaške, Danske, Avstrije, Islandije, Grčije, Norveške in Armenije.

Dva dni pozneje se bodo v drugem predizboru za evrovizijski finale potegovali Finska, Izrael, Srbija, Azerbajdžan, Gruzija, Malta, San Marino, Avstralija, Ciper, Irska, Severna Makedonija, Estonija, Romunija, Poljska, Črna gora, Belgija, Švedska in Češka.

Slovenske točke bo v Torino sporočila slovenska televizijska voditeljica Lorella Flego.

V velikem evrovizijskem finalu, 14. maja, bo nastopilo 25 držav - dvajset najboljših iz dveh predizborov ter predstavniki tako imenovanih velikih pet (Francija, Španija, Nemčija, Velika Britanija in Italija). Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci s telefonskim glasovanjem in petčlanske strokovne žirije v vseh 40 državah udeleženkah.

Uro pred začetkom prenosa finalnega izbora si bodo lahko slovenski gledalci ogledali posebno oddajo Vse o Evroviziji 2022. To bo reportaža iz Torina, v kateri bo od blizu predstavljeno dogajanje dveh tednov vaj, generalk, prireditev, zaodrje ter LPS na vajah. Novinar reportaže je dopisnik RTV Slovenija iz Italije Janko Petrovec, snemalec, montažer in režiser pa Niko Karo, je še objavljeno na MMC RTV Slovenija.

Lani je v finalu 65. tekmovanja za pesem Evrovizije v nizozemskem Rotterdamu slavila italijanska rock skupina Maneskin s pesmijo Zitti e buoni.