Slovenija 29.4.2022 10:12

V Plakatni galeriji Tam-Tam nagrajenci Fundacije Brumen

Ljubljana, 29. aprila - V Plakatni galeriji Tam-Tam pri Figovcu bodo zvečer odprli razstavo, ki bo predstavila nagrajence Fundacije Brumen. Veliko nagrado Brumen za družbenokoristni doprinos je na 10. bienalu slovenskega oblikovanja Brumen prejel spletni portal sledilnik covid-19. Peter Skalar je postal prvi prejemnik nagrade Brumen za življenjsko delo.

Ljubljana. Ulična galerija TAM TAM. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ulična galerija TAM TAM.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nagrade Brumen so najvišja nacionalna priznanja na področju oblikovanja vidnih sporočil. Vsaki dve leti jih podeljuje neodvisna mednarodna žirija, ki med nagrajenci izbere tudi prejemnika velike nagrade Brumen. Letos jo je prisodila spletnemu portalu sledilnik covid-19 za njegov izreden družbeni doprinos, seriji plakatov #stayinside pa je podelila posebno pohvalo.

"Projekt predstavlja izdaten tehnični doprinos velike ekipe prostovoljcev. V sebi združuje ogromne količine podatkov, te pa predstavlja na koncizen način, kar zahteva veliko mero tehničnih spretnosti in dober oblikovalski pristop, ki pusti vsebini, da zasije," je nagrado za spletni portal sledilnik covid-19 utemeljila mednarodna žirija.

O seriji plakatov #stayinside pa je žirija zapisala, da je nastala v težkem času, ki so ga zaznamovale tragične osebne zgodbe, a mu je s humorjem, na osvežujoče neobremenjen način, uspelo posredovati pomembno sporočilo.

Skalar pa je postal prejemnik prve nagrade Brumen za življenjsko delo, ki jo podeljuje upravni odbor Fundacije Brumen.

Kot je pisalo v utemeljitvi, je Skalar ena najpomembnejših osebnosti grafičnega oblikovanja in vidnih sporočil v Sloveniji. Najprej je pomemben zaradi svojega opusa, v katerem prevladuje natančno premišljen ustvarjalni pristop z jasno in trdno strukturo likovnih elementov ter z visoko stopnjo askeze, ki pa je funkcionalen in prijazen do uporabnika.

Poleg tega se je aktivno angažiral pri razvoju stroke. Sestavljal je jedro skupine kolegov v prizadevanjih za ustanovitev visokošolskega študija oblikovanja v okviru ljubljanske akademije za likovno umetnost. Pomembna je tudi njegova vloga pedagoga in predavatelja na leta 1984 ustanovljenem oddelku za oblikovanje. Poleg tega je bil med soustanovitelji Fundacije Brumen, ki jo je vodil vrsto let, kot tudi bienale Brumen.

Razstavo so v Plakatni galeriji Tam-Tam pripravili v sodelovanju s Fundacijo Brumen.

Pregledna razstava 10. bienala Brumen je sicer še do 31. maja na ogled v Narodni galeriji.